جرایم پزشکی

 

از اهمیت جرایم پزشکی این است که سلامتی در زندگی همه افراد جامعه از مهمترین دارایی های آن جامعه محسوب می شود. اگر هر شخصی در زندگی روزمره با بیماری مواجعه شود ناگزیر است به پزشکان جامعه خود مراجعه کند.

پزشکی مهمترین خدمت یک جامعه محسوب می شود و اگر در این شغل سهل انگاری شود سلامت یک جامعه به خطر می افتد. از این رو به تخلفات انتظامی در سازمان نظام پزشکی و به جرایم در دادسرا و دادگاه های کیفری رسیدگی می شود.

رسیدگی به یکی از آنها مانعی برای رسیدگی به دیگری ابجاد نمی کند. اگر عمل پزشک متضمن تخلف انتظامی و جرم باشد هر یک از مراجع انتظامی و مراجع قضایی مطابق صلاحیت های خود مکلف به رسیدگی می باشد.

برای اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید با یک مشاور حقوقی کاردان و  یا وکیل پایه یک دادگستری متخصص در امور حقوقی مشورت کنید. با انتخاب یک وکیل پایه یک می توان این مشکلات حقوقی را حل کرد، خواه او یک وکیل آنلاین باشد یا یک وکیل کیفری.

 

مطالب مرتبط: دیه و اقسام آن

 

چگونگی رسیدگی به تخلفات پزشکی در نظام پزشکی

افراد در صورتی که مشکلی در روند درمان یا اقدامات پزشکی پیدا کنند چه از نوع جراحی های مختلف زیبایی مانند جراحی بینی، گونه، لیپوساکشن و چه از اقدامات غیر جراحی مانند استفاده از لیرز، دندانپزشکی و یا استفاده از خدمات زیبایی پوست می توانند در یکی از این مراجع حضور پیدا کنند. پس از مطرح شدن شكايت توسط بيمار يا خانواده ایشان يا اعلام گزارش  با ارجاع موضوع به شوراي حل اختلاف تخصصي در نظام پزشكي شروع می شود. چنانچه اين شورا موفق به سازش و مصالحه شد موضوع مختومه می شود. در غير اين صورت، پرونده به دادسراي انتظامي ارجاع داده مي شود.

– دادسرای ویژه امور پزشکی که از این طریق می توانند دیه و خسارت های وارد شده را مطالبه کرده. و اگر پزشک هم مقصر باشد مجازات او را هم از دادگاه خواست.

– دادسرای انتظامی سازمان نظام پزشکی که نتیجه آن برخورد انتظامی با پزشک خواهد بود. که طیف وسیعی از اقدامات از توبیخ کتبی تا لغو پروانه طبابت به شکل دائمی را شامل می شود.

 در اغلب موارد می توان هم به سازمان نظام پزشکی و هم به محاکم دادگستری به شکل همزمان مراجعه کرد. و هیچ یک مانعی برای صلاحیت دیگری تلقی نمی شود.

قانونگذار قوانینی وضع کرده است که بر اساس آن جرائم پزشکی را تعریف کرده و این امکان را قرارداده که علیه مرتکب جرم پزشکی توسط یک وکیل پایه یک دادگستری یا خود شما با کمک مشاوره حقوقی  شکوایه تنظیم کرد.

 

جرایم پزشکی

 

رسیدگی به جرائم پزشکی مواد قانونی دارد از جمله:

الف- ماده ۴۹۵ قانون مجازات مقرر داشته: 

هرگاه پزشک در معالجاتی که انجام می‌دهد موجب تلف یا صدمه بدنی شود. ضامن دیه است مگر آنکه عمل او مطابق مقررات پزشکی و موازین فنی باشد. یا اینکه قبل از معالجه برائت اخذ کرده باشد و مرتکب تقصیری هم نشود و چنانچه أخذ برائت از مریض به دلیل نابالغ یا مجنون بودن او. فاقد اعتبار و یا تحصیل برائت از او به دلیل بیهوشی و مانند آن ممکن نگردد، برائت از ولی مریض اخذ می‌شود. تبصره ۱-  در صورت عدم قصور یا تقصیر پزشک در علم و عمل برای وی مسولیتی وجود ندارد هرچند برائت أخذ نکرده باشد. تبصره ۲- ولیّ بیمار اعم از ولی خاص: مانند پدر و ولی عام. در موارد فقدان یا عدم دسترسی به ولی خاص، رئیس قوه قضائیه با استیذان از مقام رهبری و تفویض اختیار به دادستانهای مربوطه به اعطای برائت به پزشک اقدام می‌ شود.

دراین ماده اصل بر درمان متعهدانه و متخصصانه پزشک قرار داده شده و در عبارت دیگر اخذ برائت از بیمار یا اولیای او عدم تقصیر پزشک، رعایت موازین فنی و مقررات پزشکی و غیره شرط شده است. ولی تفسیر اغلب حقوقدانان از این ماده اینگونه است که اگر خسارتی در نتیجه عدم توانایی یا اشتباه پزشک به بیمار وارد آید به این معنی نیست که پزشک مسولیت کیفری ندارد. مثل اینکه اگر پزشک قبل معالجه یا هر عمل جراحی از بیمار تعهد برائت بگیرد ولی در اثر بی احتیاطی و بی مبالاتی پزشک صدمه ای به بیمار وارد آید. پزشک مسولیت کیفری دارد و اعمال ایشان قابل پیگیری های کیفری می باشد.

ب- ماده ۶۴۸ قانون مجازات مقرر داشته:

پزشکان، جراحان، ماماها، داروفروشان و کلیه‌ کسانی که به مناسبت شغل یا حرفه‌ی خود محرم اسرار می‌شوند. هر گاه در غیر از موارد قانونی، اسرار مردم را افشاء کنند به سه ماه و یک روز تا یک سال حبس و یا به جزای نقدی محکوم خواهند شد. 

این ماده عنوان دارد پزشک نمی تواند اسرار بیمار را فاش کند و اگر مرتکب این جرم شود قانونگذار برای آن مجازات مقرر کرده است. و تفاوتی هم ندارد شغل یا حرفه جزء مشاغل یا حرف دولتی و عمومی باشد یا خصوصی و تشخیص اینکه چه امری جزء اسرار محسوب می شود با دادگاه است.

پ- ماده ۶۲۴ قانون مجازات اسلامی اینگونه مقرر دارد:

اگر پزشک یا ماما یا داروفروش و اشخاصی که به عنوان طبابت یا مامایی یا جراحی یا داروفروشی اقدام می‌کنند. وسایل سقط جنین فراهم سازند و یا مباشرت به اسقاط جنین نمایند به حبس از دو تا پنج سال محکوم خواهند شد و حکم به پرداخت دیه مطابق مقررات مربوط صورت خواهد پذیرفت.

 

وکیل آنلاین

مطالب مرتبط: ضرب و جرح

 

در اغلب موارد مردم فکر می کنند بیمارستان و پزشک با گرفتن امضاء، امکان تعقیب را از بیمار یا خانواده وی سلب می کند. در صورتی که چنین نیست و افراد با کمک یک مشاوره حقوقی جرایم پزشکی یا وکیل خبره می توانند موضوع را پیگیری کنند.

آیا پزشک عمومی می تواند جراحی زیبایی انجام دهد؟

پزشک عمومی حق ندارد مبادرت به جراحی زیبایی کند و در صورت اقدام به این کار، عمل پزشک تخلف انتظامی است. و در صورت منتهی شدن به فوت، نقض عضو و سایر خسارات عمل پزشک جرم است م مجازات کیفری و جبران خسارت در پی خواهد داشت.

نکته قابل توجه این است که پزشکان عمومی می توانند بیمارانی را که جهت برداشت خال، زگیل، برداشت چربی زیر پوست و از این قبیل موارد به ایشان مراجعه می کنند مداوا کنند.

 

مطالب مرتبط: وکیل کیفری

 

موسسه حقوقی دادگستر این امکان را در اختیار شما قرار داده که هر ساعت از شبانه روز در زمینه سرقت و ربودن مال نیاز به مشاوره به صورت تلفنی یا حضوری با وکیل کیفری یا مشاوره حقوقی داشته باشید در خدمت گذاری به شما عزیزان آماده باشد.

برای برقراری ارتباط با وکیل آنلاین یا مشاوره حقوقی تلفنی جرایم پزشکی به صورت 24 ساعته در هر ساعت از شبانه روز از تلفن ثابت سراسر کشور بدون هیچ پیش شماره یا کدی با شماره: 9099071369 تماس بگیرید.

4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام.
    من عمل بینی انجام دادم اما عملم خوب نشد و اون مدل بینی که مد نظر من بود انجام نشد. الان هم مشکل تنفس دارم و گاهی خون ریزی بینی.
    الان کاری میشه انجام داد و چه طوری باید از دکترم شکایت کنم؟

    پاسخ
    • سلام وقت بخیر
      تنظیم و ثبت شکوائیه از پزشک زیبایی، تفاوت با نحوه تنظیم شکایت با دیگر مراجع کیفری ندارد.
      بنابراین باید به دفتر خدمات قضایی مراجعه و شکایت ثبت کنید.
      به منظور شکایت از پزشک زیبایی باید تمام نکات مقرر در قانون را رعایت کرده و همه تشریفات مورد نیاز برای آن را رعایت کنید.
      در ارتباط با تخلف و بی احتیاطی و بی ملاتی پزشک هم متخصصین در این زمینه نظر می دهند.

      برای اطلاعات بیشتر بهتر است با وکیل پایه یک دادگستری مشورت کنید.

      پاسخ
  • محمدعلی محمدی
    ژانویه 19, 2024 9:49 ق.ظ

    سلام بنده مادرم در بیمارستان فوت شدن و بعد ازشکایت از کادر درمان ب دلیل اینکه بنده حضور نداشتم در دادگاه به علت ب اطلاعی دستور منع تعقیب صادر گردید و یک ماه بعد دستور منع تعقیب بنده در جلسه کمیسیون پزشکی حاضر و قصور پزشکی تعیین گردید حال چون پرونده بنده بسته شده باید چکار کنم باتشکر

    پاسخ
    • سلام وقت بخیر
      بعد از منع تعقیب 10 روز زمان برای اعتراض داده می شود در فرجه قانونی اعتراض گداشته و پرونده را به جریان انداخته.
      و در صورت گدشت فرجه قانونی با اثبات عدم اطلاع دوباره می توانید پرونده را به جریان انداخته

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

Call Now Buttonاز تلفن ثابت 9099071369