جعل و استفاده از سند مجعول

جعل و استفاده از سندمجعول

 

قبل از ورود به مبحث جعل و استفاده از سند مجعول بهتر در خصوص جعل یک تعریف داشته باشیم. 

جعل: جعل در لغت به معنی دگرگون ساختن و خلق کردن است و تزویر به معنی حیله و تقلب

قانونگذار تعریف مشخصی از جعل ارائه نکرده است. به همین دلیل حقوقدانان تعاریفی متفاوتی از جعل ارائه داده اند. نظر دکتر میرمحمدصادقی در مورد جعل عبارت است از: ساختن یا تغییر دادن آگاهانه نوشته یا سایر چیزهای ذکر شده در قانون به هدف جا زدن آنها به عنوان اصل برای استفاده خود یا دیگری به ضرر غیر

یک نظریه دیگر در مورد جعل عبارت است از: قلب متقلبانه حقیقت به زیان دیگری به یکی از طرق ذکر شده در قانون در یک سند یا نوشته یا چیز دیگر

 

مطالب مرتبط: وکیل پایه یک دادگستری

مطالب مرتبط: وکیل کیفری

 

ارکان تشکیل دهنده جرم جعل و استفاده از سندمجعول

برای تحقق جرم جعل هم مثل بقیه جرایم سه رکن اساسی لازم است:

رکن قانونی: بر اساس اصل قانونی بودن جرایم و مجازاتها برای اینکه بتوان شخصی که مرتکب جعل شده است را مجرم تشخیص داد. و برایش مجازات تعیین کرد قاضی و دادرس باید تشخیص دهند عمل انجام گرفته توسط متهم با مواد ۵۲۳ تا۵۳۶ قانون مجازات اسلامی منطبق باشد.

برای اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید با یک مشاور حقوقی کاردان و  یا وکیل پایه یک دادگستری متخصص در امور حقوقی مشورت کنید. با انتخاب یک وکیل پایه یک می توان این مشکلات حقوقی را حل کرد، خواه او یک وکیل آنلاین باشد یا یک وکیل کیفری.

 

مطالب مرتبط: کلاهبرداری

مطالب مرتبط: خیانت در امانت

 

بر همین اساس ماده ۵۲۳ قانون مجازات اسلامی مقرر کرده است:

جعل و تزویر عبارتند از: ساختن نوشته یا سند یا ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیر رسمی، خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن یا الحاق یا محو یا اثبات یا سیاه کردن یا تقدیم یا تأخیر تاریخ سند نسبت به تاریخ حقیقی یا الصاق نوشته‌ای به نوشته‌ی دیگر یا به کار بردن مهر دیگری بدون اجازه‌ی صاحب آن و نظایر این‌ها به قصد تقلب.

البته باید توجه داشت که در این ماده قانونگذار تعریفی از جعل ارائه نکرده بلکه طرق مختلف جعل را بیان نموده. و آن هم با عبارت “و نظایر این ها” از حصری بودن خارج کرده و مصادیق تمثیلی هستند.

رکن مادی:

تحریف حقیقت با عملی مادی ضمن باقی گذاشتن اثر خارجی مادی جعل در نوشته، سند و غیره، در جعل مادی جاعل در صورت و ظاهر و جسم سند مرتکب قلب حقیقت می شود. به نحوی که آثار این عمل مادی می تواند محسوس و مشهور باشد مثل ساختن تمام یک سند یا الحاق در سند یا نوشته

رکن معنوی: 

علم و عمد بر خلاف واقع بوده و عمل و اراده خلاف واقع که می تواند در قالب فعل یا ترک فعل باشد.

 

بیشتر بدانیم: وکیل آنلاین

بیشتر بدانیم: وکیل تسخیری

 

وکیل آنلاین

مطالب مرتبط: وکیل تلفنی

 

مصادیق جعل

خراشیدن: به معنای از بین بردن و محو یک جزء از کلمه در سند یا نوشته است. به طور مثال یک شخصی با جسمی نوک تیز ۳۰۰ تومان را به ۲۰۰ تومن تغییر می دهد.

تراشیدن: به معنای از بین بردن تمام کلمه به وسیله آلات مخصوص مثل تیغ یا هروسیله ای که عرفا تراشیدن صورت گیرد.

الحاق: اضافه کردن رقم یا عدد، کلمه یا کلمات که معنی را تغییر دهد مثل اضافه کردن چند صفر در ارقام یک چک

محو: به معنای پاک کردن و محو کردن و از بین بردن جمله یا کلمه یا حروف یا عدد یا رقمی در یک نوشته یا سند است. که معمولا با مواد شیمیایی انجام می شود.

اثبات: به معنای اعتبار دادن به امر باطل مندرج در سند یا نوشته مثل پاک کردن خط قرمز بطلان از روی یک سند.

الصاق: به معنای مونتاژ اسناد و نوشته های به همدیگر به طور متقلبانه که برای انجام الصاق دو سند لازم است. مثل جدا کردن امضاء یک شخصاز زیر یک نامه و وصل آن به یک سند دیگر

به دلیل پیچیده بودن مبحث جعل و استفاده از سندمجعول بهتر است قبل از هر اقدامی با یک وکیل کیفری یا مشاوره حقوقی آنلاین مشورت بگیرید. تا به آسانی بتوانید این موضوع را در دادگاه به اثبات برسانید.

 

استفاده از سندمجعول

استفاده از سندمجعول یک جرم مرتبط با جعل است. به این صورت که یک شخصی از سند مجعولی که خود یا دیگری آن را جعل کرده استفاده می کند. جرم استفاده از سند مجعول جرمی مستقل از جرم جعل است و اگر شخصی مرتکب و استفاده از سند مجعول شود به مجازات هر دو عمل محکوم می شود.

اما اگر شخصی سندی را جعل نکند ولی با علم و اطلاع از جعلی بودن آن سند را مورد استفاده قرار دهد. مرتکب جرم استفاده از سند مجعول شده است.

 

نتیجه جرم جعل

منظور از ضرر در جرم جعل عبارت است از: ضرر مادی، معنوی، احلاقی و اجتماعی یا عمومی به این معنا که به وسیله جعل ضرری به غیر وارد آید. عنصر ضرر در جعل مفروض در نظر گرفته شده و لازم نیست که مدعی جعل آن را ثابت کند. احتمال وجود ضرر کافی است و لازم نیست حتمن ضرر تحقق خارجی پیدا کند.

 

جعل اسناد دولتی

بر اساس ماده ۵۲۴ قانون مجازات اسلامی: اگرشخصی احکام یا امضا یا مهر یا فرمان یا دست‌خط مقام رهبری و یا رؤسای سه قوه را به اعتبار مقام آنان جعل کند. یا با علم به جعل یا تزویر مورد استفاده قرار دهد، به حبس از سه تا پانزده سال محکوم می شود.

و همچنین ماده ۵۲۵ قانون مجازات اینگونه مقرر کرده است: هر کس یکی از اشیای ذیر را جعل کند یا با علم به جعل یا تزویر استعمال کند. یا داخل کشور نماید علاوه بر جبران خسارت وارده به حبس از یک تا ده سال محکوم خواهد شد:

۱- احکام یا امضا یا مهر یا دست‌خط معاون اول رئیس جمهور یا وزرا یا مهر یا امضای اعضای شورای نگهبان یا نمایندگان مجلس شورای اسلامی یا مجلس خبرگان یا قضات یا یکی از رؤسا یا کارمندان و مسئولین دولتی از حیث مقام رسمی آنان.

۲- مهر یا تمبر یا علامت یکی از شرکت‌ها یا مؤسسات یا ادارات دولتی یا نهادهای انقلاب اسلامی

۳- احکام دادگاه‌ها یا اسناد یا حواله‌های صادره از خزانه دولتی

۴- منگنه یا علامتی که برای تعیین عیار طلا یا نقره به کار می‌رود.

۵- اسکناس رایج داخلی یا خارجی یا اسناد بانکی نظیر برات‌های قبول شده از طرف بانک‌ها یا چک‌های صادره از طرف بانک‌ها و سایر اسناد تعهدآور بانکی

تبصره: هر کس عمداً و بدون داشتن مستندات و مجوز رسمی داخلی و بین‌المللی و به منظور القای شبهه در کیفیت تولیدات و خدمات از نام و علایم استاندارد ملی یا بین‌المللی استفاده نماید. به حداکثر مجازات مقرر در این ماده محکوم می شود.

 

جعل مهر و امضا

از مهمترین و رایج‌ترین مصداق های بزه جعل، جعل مهر و امضا است، امضا و مهر افراد روی اسناد و نوشته‌ها، نشان‌ می دهد آن نوشته چقدر اعتبار دارد. و همچنین انتساب متن به صاحب امضا و مهر همین مسأله اهمیت این بزه جعل را بیشتر می‌کند.

وقتی امضا یا مهر کسی جعل می‌شود، از اعتبار او در مقابل اشخاص دیگر سوءاستفاده می‌شود. و می‌توان هر امر دروغی را به او نسبت داد و او را در مقابل دیگر افراد متعهد کرد. جعل امضا بر روی چک، جعل مهر شرکت‌ها و موسسات و ادارات دولتی وغیره نمونه‌هایی از بزه جعل است.

قانونگذار جعل امضا را به‌عنوان جرم مستقلی پیش‌بینی نکرده بلکه اگر جعل امضا در سند و نوشته‌ای باشد، همان جرم جعل اسناد و نوشته‌ها محسوب میشود.
اما در ارتباط با جعل مهر، قانون ساختن و تغییر مهر و نیز استفاده از مهر جعلی و تقلبی را جرم‌ تلقی کرده است.

نکته با اهمیت این است که صرف شبیه‌سازی مهر اشخاص عادی به‌تنهایی مجازاتی ندارد. و فقط در صورتی که از آن مهر بر روی سند و نوشته‌ای استفاده شده و سبب جعل در سند و نوشته شود جرم محسوب می شود.

اما ساختن مهر‌های متعلق به شرکت‌ها و مؤسسات و ادارات دولتی یا مؤسسات و نهاد‌ها و ادارات عمومی غیردولتی مانند شهرداری‌ها یا شرکت‌های غیردولتی و تجاری به‌تنهایی نیز جرم محسوب می شود حتی اگر مهر مجعول در سند یا نوشته‌ای استفاده نشود. برای اطلاعات نخصصی بیشتر در زمینه جعل میتوانید از مشاوره حقوقی تلفنی یا وکیل آنلاین کمک بگیرید.

 

شروع به جعل

بر اساس ماده ۵۴۲ قانوان مجازت اسلامی:

مجازات شروع به جعل و تزویر حداقل مجازات تعیین شده‌ی همان مورد خواهد بود.

در ابتدا به نظر می رسد شروع به جعل قابل تصور نمی باشد، به این دلیل که اعمال انجام شده مثل تهیه وسایل و ابزارکار از مقدمات بعیده است. یا به شیوه ای می باشد که سبب تحقق جرم تام جعل می شوند. به این معنا که مرحله بینابین قابل تصور نیست که نه از مقدمات بعیده باشد. و نه جرم تام تا بتوان گفت شروع به جرم محسوب می شود.

مثالی که می توان برای شروع به جرم عنوان کرد آن است که مرتکب اعمال متقلبانه را بر روی سند یا نوشته انجام داده ولی به اتمام نرسانده. اصولا جرائم مطلق که مقید به حصول نتیجه نیستند شروع به جرم ندارند. و لذا تحقق شروع به جعل و تزویر از موارد استثنا به حکم قانون می باشد.

 



موسسه حقوقی دادگستر این امکان را در اختیار شما قرار داده که هر ساعت از شبانه روز در زمینه جعل و استفاده از سند مجعول نیاز به مشاوره به صورت تلفنی یا حضوری با وکیل پایه یک دادگستری یا مشاوره حقوقی داشته باشید در خدمت گذاری به شما عزیزان آماده باشد.

برای برقراری ارتباط با وکیل آنلاین یا مشاوره حقوقی تلفنی به صورت 24 ساعته در هر ساعت از شبانه روز از تلفن ثابت سراسر کشور بدون هیچ پیش شماره یا کدی با شماره: 9099071369 تماس بگیرید.

4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام میخاستم بدونم کسی جعل هویت در فضای مجازی کنه مجازاتش چیه چقد دیشه آیا حبس هم دارد

    پاسخ
    • سلام

      مجازات مرتکب باتوجه به عمل انجام شده متفاوت خواهد بود. در صورت سرقت داده جزای نقدی از یک میلیون ریال تا بیست میلیون ریال و در صورت جعل داده مجازاتی معادل حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون ریال تا یکصد میلیون ریال یا هر دو مجازات خواهد بود.

      پاسخ
      • blank
        اسماعیل محمددوست
        نوامبر 23, 2024 8:32 ب.ظ

        سلام اگرکسی بامشارکته دفترخانه تاریخ وکالت راتقییردهدودردادگاه کیفری محکومشود.ولی مالباخته به ماشین وضرروزیان نرسدبایدازنوع دادخاست دهدبرایه ردمال.وچقدطولمیکشدروندپرونده بااینکه جعل ثابتشده.وحکم حبس دادشده.تشکر

        پاسخ
        • سلام وقت بخیر
          به طور کلی دادخواست مطالبه زمان بر هست و بستگی به شهر و مجتمع قضایی همچنین حجم پرونده در شعبه رسیدگی کننده دارد.

          در کل حدود 6 ماه کمتر یا بیشتر

          برای اطلاعات بیشتر با وکیل تهران مشورت شود.

          پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

از تلفن ثابت 9099071369