حضانت فرزند
حضانت در لغت به معنی: پروردن، تربیت، حفظ و نگهداری طفل است، حضانت یک کلمه عربی بوده در اصطلاح به معنی: ولایت و سلطنت بر تربیت فرزند است. هر چند قانون مدنی این کلمه را نعریف نکرده ولی در اصل حضانت یعنی نگهداری از فرزند، مراقبت و مواظبت و تنظیم روابط ایشان است. همچنین حمایت جسمی، روحی و اخلاقی کودک را هم شامل می شود.
مطالب مرتبط: وکیل خانواده
مطالب مرتبط: فرزندخواندگی
طبق ماده ۱۱۶۸ قانون مدنی ایران: نگهداری طفل هم حق است و هم تکلیف والدین. در زندگی مشترک این مسولیت به عهده والدین است. اما گاهی نا گذیر شرایطی به وجود می آید که والدین جدای از همدیگر زندگی می کنند. که ممکن است طلاق گرفته یا بدون گرفتن طلاق جدا از یکدیگر زندگی می کنند. که در این شرایط دو حالت وجود دارد. یا با توافق یکدیگر نگهداری و حضانت به عهده یکی از والدین گذاشته می شود. و یا اینکه در این زمینه توافقی وجود ندارد در اینجا قانونگذار تعیین کننده است.
بیشتر بدانید: وکیل آنلاین
ماده ۱۱۶۹ قانون مدنی در این مورد مقرر دارد:
مادر تا سن هفت سالگی برای نگهداری فرزند در اولویت است در تبصره همین ماده این چنین آمده است که بعد از هفت سالگی در صورت ایجاد اختلاف حضانت فرزند با رعایت مصلحت کودک به تشخیص دادگاه است. در این ماده فرقی بین فرزند دختر و پسر نیست هر دو تا هفت سالگی حضانتشان با مادر است. طبق رویه محاکم فرزند یا فرزندان از سن هفت سالگی تا سن بلوغ شرعی که در دخترها نه سال قمری و در پسرها پانزده سال قمری می باشد با پدر است. بعد از سن بلوغ شرعی فرزند به صورت کلی از حضانت خارج با میل و اختیار خودش تصمیم می گیرد نزد پدر باشد یا مادر.
برای اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید با یک مشاور حقوقی کاردان و یا وکیل پایه یک دادگستری متخصص در امور حقوقی مشورت کنید. با انتخاب یک وکیل پایه یک می توان این مشکلات حقوقی را حل کرد، خواه او یک وکیل آنلاین باشد یا یک وکیل خانواده.
الزام به حضانت
طبق ماده ۱۱۷۲قانون مدنی: هيچ يك ازوالدین نمی توانند در زمانی كه حضانت طفل به عهده آنهاست از نگاهداري او امتناع كند. در صورت امتناع يكي از والدین دادگاه بايد به تقاضاي ديگري يا تقاضاي قيم يا يكي از اقربا و يا به تقاضاي مدعي العموم نگاهداري طفل را به هريك از والدین كه حضانت بعهده اوست الزام كند. در صورتي كه الزام ممكن يا موثر نباشد حضانت را به خرج پدر و هر گاه پدر فوت شده باشد به خرج مادر تامين كند.
چگونگی سلب حضانت فرزند از پدر یا مادر
تحت شرایط خاصی ممکن است یکی از والدین صلاحیت نگهداری فرزند را نداشته باشند. که در این صورت قانونگذار مقرر کرده: طبق ماده ۱۱۷۳ قانون مدنی: گاه در اثر عدم مواظبت يا انحراف اخلاقي پدر يا مادر كه طفل تحت حضانت اوست. صحت جسماني و يا ترتيب اخلاقي کودک در معرض خطر باشد. دادگاه مي تواند به تقاضاي اقوام کودک و يا به تقاضاي قيم او يا به تقاضاي رئيس حوزه قضائي هر تصميمي را كه براي حضانت طفل مقتضي بداند، اتخاذ كند.
موارد زیر از مصاديق عدم مواظبت و يا انحراف اخلاقي هر يك از والدين است :
– اعتياد زيان آور به الكل، مواد مخدر و قمار
– اشتهار به فساد اخلاق و فحشا
– ابتلا به بيماريهاي رواني با تشخيص پزشكي قانوني
– سو استفاده از طفل يا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقي مانند فساد و فحشا ، تكدی گری و قاچاق
– تكرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف
یکی دیگر از موارد سلب حضانت ماده۱۱۷۰ قانون مدنی است که مقرر دارد:
اگر مادری در زمانی كه نگهداری فرزند به عهده اوست مبتلا به جنون شود. يا با شخص دیگری ازدواج كند حق حضانت با پدر خواهد بود.
البته باید در مورد سلب حضانت خاطر نشان کرد که اگر پدر یا مادری مدعی عدم صلاحیت طرف دیگر باشند. باید دلیل محکمه پسند به دادگاه خانواده طی دادخواستی پیوست با ادله ارائه دهند و صرف ادعا نمی توانند حضانت را سلب کنند. موارد دیگری را هم می توان جزء سلب حضانت توسط دادگاه دانست از جمله: سهل انگاری، بی توجهی مدام به سلامت جسمی یا تربیت اخلاقی فرزند، عدم مواظبت یا انحراف اخلاقی دارنده حضانت مثل کار وقت گیر که مانع نگهداری شایسته فرزند باشد. البته تشخیص همه اینها با دادگاه است.
به دلیل پیچیده بودن مبحث حضانت بهتر است قبل از هر اقدامی با یک وکیل آنلاین یا مشاوره حقوقی تلفنی مشورت بگیرید تا به آسانی بتوانید این موضوع را در دادگاه پیگیری کنید.
شرایط حضانت فرزند بعد از فوت یکی از والدین
طبق ماده ۱۱۷۱ قانون مدنی: درصورتي كه به علت طلاق يا به هر جهت ديگر والدین کودک در يك منزل زندگی مشترک نداشته باشند هر يك از والدین كه کودک تحت حضانت او نمي باشد حق ملاقات کودک خود را دارد. تعيين زمان و مكان ملاقات و ساير جزئيات مربوطه به آن در صورت اختلاف بين والدین با دادگاه می باشد.
البته باید خاطر نشان کرد که اجداد پدری و مادری حق ملاقات با نوه خود را دارند.
در مورد خروج طفل از کشور بدون رضایت والدین یا اجازه دادگاه ممنوع است. و به شخصی که حضانت با اوست اجازه داده نمی شود که محل سکونت طفل را تغییر داهد.
طبق ماده ۱۱۷۴ قانون مدنی: درصورت فوت يكي از والدین حضانت فرزند با شخصی است که در قید حیات است. هرچند متوفي پدر فرزند بوده و براي او قيم معين كرده باشد.
ماده ۱۱۷۵ قانون مدنی اینگونه مقرر کرده است که: کودک را نمي توان از والدین و يا از پدر و يا مادري كه حضانت با اوست گرفت مگر در صورت وجود علت قانوني.
براساس ماده ۱۱۷۷ قانون مدنی:
طفل بايد مطيع والدین خود باشد ودرهرسني كه باشد بايد به آنهااحترام بگذارد.
پدر و مادر می توانند کودک را مجبور کنند تا در محل انتخاب شده آنها زندگی کند و به حکم دادگاه او را به خانه پدری بازگردانند، همچنین اختیار پدر یا مادری که به تنهایی حضانت کودک را به عهده دارد.
همچنین ماده ۱۱۷۸ قانون مدنی اینگونه مقرر کرده است: والدین مكلف هستندكه درحدود توانائي خود به ترتيب اطفال خويش برحسب مقتضي اقدام كنند و نبايد آنهارا مهمل بگذارند.
تربیت فرزند را پدر و مادر به اشتراک به عهده دارند و حق تقدم مادر ویژه نگاهداری است، طبق نظر بعضی از حقوقدانان اگر در اثر نقض تربیت، کودک خسارتی به دیگران وارد کرد مسئولیت خسارات به عهده والدین است.
موسسه حقوقی دادگستر این امکان را در اختیار شما قرار داده که هر ساعت از شبانه روز در زمینه حضانت نیاز به مشاوره به صورت تلفنی یا حضوری با وکیل پایه یک دادگستری یا مشاوره حقوقی آنلاین داشته باشید در خدمت گذاری به شما عزیزان آماده باشد.
برای برقراری ارتباط با وکیل آنلاین یا مشاوره حقوقی تلفنی به صورت 24 ساعته در هر ساعت از شبانه روز از تلفن ثابت سراسر کشور بدون هیچ پیش شماره یا کدی با شماره: 9099071369 تماس بگیرید.
4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام وقت بخیر ببخشید یک سوال داشتم وقتی فرزندی نمیخواد با پدر یا مادرش زندگی کنه و هنوزم ب سن قانونی نرسیده باید چیکار کنه؟
سلام وقت بخیر
در خصوص موضوع شما باید عرض شود که پدر و بعد از پدر، جد پدری بر فرزند ولایت دارد بنابراین یک راه این است که می تونید تا به سن رشد یعنی 18 سال برسید با جد پدری خود زندگی کنید.
و یا اینکه صبر کنید تا به سن رشد برسید.
مشاوره حقوقی تلفنی
سلام وقت بخیر در صورت جدا شدن توافقی مادر میتواند از زیر بار مسئولیت فرزند دختر خود قرار کند و یا هر موقع دلبخواهی بتواند فرزند خود را ببرد یا روزها رو میتوانیم طبق قانون اعلام کرد.همسر سابق من هر وقت میخواد بچه ها رو میبره من مشکلی ندارم با این قضیه من حرفم اینه که دو روز در هفته مشخص کنه بچه ها جای اون باشه که منم بتونم برنامه ریزی برا خودم داشته باشم لطفاً راهنمایی کنید ممنون میشم
سلام وقت بخیر
فرزند تا سن 7 سالگی حضانتش با مادر است و از سن 7 تا بلوغ شرعی که در دختر ها 9 و پسرها 15 سال قمری هست با پدر است، مگر در رای طلاق به شکل دیگری توافق شده باشد.
در خصوص ملاقات فرزند اگر در رای دادگاه ساعات ملاقات مشخص شده باشد طبق رای عمل می شود اگر در رای ساعات ملاقات مشخص نشده باشد پدر و مادر با هم توافق می کنند و اگر توافق نداشتن باید به دادگاه دادخواست بدهند تا مددکار یا کارشناس ساعات ملاقات را بر اساس سن و جنسیت و وابستگی فرزند مشخص کند و رای صادر شود.
مشاوره حقوقی تلفنی