رهن چیست

تعریف رهن: به قراردادی که به واسطه آن یک مال وثیقه یک دین قرار گرفته باشد رهن گفته می شود. به عبارت دیگر بدهکار مالی را نزد طلبکار می گذارد تا اگر طلب او را ندهد از آن مال طلب خود را استیفا کند.
دلیل وثیقه دادن مال به طلبکار این است که اگر بدهکار بدهی خود را بر اساس قراردادش با طلبکار پرداخت نکند، طلبکار بتواند طلبش را از مال وثیقه برداشت کند. به عهد که بین طلبکار و بدهکار بسته می شود قرارداد رهن گفته می شود. چند اصطلاح حقوقی در این قرارداد وجود دارد: راهن، مرتهن و عین مرهونه؛ به بدهکاری که مال را به رهن داده راهن گفته می شود. به طلبکار که مالی را به رهن گرفته مرتهن گفته می شود. و به مالی که به وثیقه داده شده مال مرهونه یا رهینه گفته می شود. البته باید توجه داشت وکیل پایه یک دادگستری یا مشاوره حقوقی تلفنی می تواند کمک رسان خوبی در این زمینه ها برای افراد جامعه باشد.

 

شروط ضمن عقد رهن

شروطی که بین راهن و مرتهن در ضمن قرارداد رعایت میشود شرایط ضمن عقد رهن می گویند. یکی از شروط، شرط وکالت در فروش است. به این شکل که راهن و مرتهن می  توانند با هم شرط بگذارند در حالتی که راهن طلب خود را پرداخت نکند، مرتهن وکیل است، مال مرهونه را بفروشد رساند و طلب خود را از آن برداشت کند. اما اگر این شرط در ضمن عقد رهن نباشد مرتهن برای اینکه بدهی اش را از بدهکار بگیرد باید از طریق دادگاه مراجعه کند و بدهکار را با تنظیم دادخواست، اجبار به پرداخت دین یا فروش مال مرهونه کند. که این روش دارای پیچید خاصی است به همین خاطر بهتر است قبل از هر اقدامی از یک مشاوره حقوقی آنلاین یا وکیل آنلاین مشاوره بگیرید.

 

مطالب مرتبط: وکیل آنلاین

مطالب مرتبط: وکیل تلفنی

رهن چگونه تحقق می یابد

رهن با هر لفظی که هدف و مقصود از رهن را برساند و از طرف راهن و مرتهن بر زبان جاری شود، صیغه رهن نام دارد و هر کاری که همانند لفظ، قصد فوق را برساند نیز کفایت می کند. به طور مثال اگر مریم یک میلیون از زهرا طلب داشته باشد و از او گرو بخواهد و زهرا هم گردنبند خود را نزد مریم بگذارد عقد رهن تحقق یافته است.

برای تحقق عقد رهن قبض و اقباض ضروری است به همین دلیل است که باید رهن تحویل مرتهن بشود یا اگر از قبل دست مرتهن باشد ‌راهن به او اجازه بدهد که در دستش به عنوان رهن باقی بماند.

 

وکیل پایه یک دادگستری
وکیل پایه یک دادگستری

 

گرویی باید معین باشد

اگر گفته شود یکی از این دو به رهن گذاشته می­‌شود صحیح نیست زیرا مرهون ابهام دارد. از همین رو آنچه­ به عنوان رهن نزد طلبکار گذاشته می‌شود باید به صورت یکی از موارد زیر باشد:
۱) باید عین آن و ارزش مالی آن مشخص باشد.
۲) اگر عین آن مشخص نیست ارزش مالی آن مشخص باشد. برای مثال مالی در صندوق است و  نمی­‌دانیم چیست، اما ارزش ریالی آن مشخص است.
3. اگر ارزش مال مشخص نیست جنس و نوع مال مشخص باشد. مثل مالی که تمام جزییات آن برای ما معلوم است اما نمی‌دانیم در بازار چقدر ارزش دارد. 

 

مطالب مرتبط: اجاره

مطالب مرتبط: سرقفلی

 

از حقوق مرتهن و راهن

راهن بدون ازن مرتهن نمی تواند در مرهون تصرف داشته باشد، مگر اینکه تصرف او به نفع عین مرهونه باشد. به طور مثال آبیاری درختان که رهن داده شده است، مشروط به اینکه درخت را از دست مرتهن خارج نکند.

مشاورین حقوقی دادگستر با سابقه ای درخشان و وکلای مجرب و متعهد در زمینه های مختلف حقوقی  آماده ی خدمت رسانی به شما عزیزان می باشد. کافیست با وکلای آنلاین ما تماس برقرار کرده و برای اینکه روند پرونده تان سریع تر و تخصصی تر پیش رود از وکیل حقوقی یا مشاوره حقوقی تلفنی مشورت بگیرید.

 

 تصرف ناغل و غیر ناغل راهن در رهن

تصرف غیر ناقل): اگر راهن بدون اجازه مرتهن در رهن تصرفات غیرناقل داشته باشد، چیزی بر او نیست، مگر زمانی که آن را تلف کرده باشد که در این جا، ضامن قیمت آن است. یعنی اگر دیگر عین مرهونه وجود نداشته باشد، قیمت واقعی رهن باید به عنوان رهن نزد مرتهن باشد.

تصرف ناقل): اگر بخواهد تصرفات ناقل انجام دهد، باید در مورد صحت معامله از مرتهن به او ازن دهد. در جهت اجازه مرتهن، احکام صحت و بطلان رهن در فروش (بیع) و اجاره به این روش است:1) فروش: اگر مرتهن اجازه فروش بدهد رهن باطل است زیرا عملاً پذیرفته که این مال دیگر رهن نباشد و به دیگری فروخته شود. 2) اجاره: اگر مرتهن ازن به اجاره دهد صحّت رهن باقی است. به این دلیل که فقط پذیرفته مال رهن اجاره داده شود. اما نپذیرفته از رهنی بودن مال خارج شود. لذا رهن به صحت خود باقی خواهد ماند.

 

چگونگی انتقال املاک در رهن

وکلا در پاسخ به این سوال که آیا می‌توان ملکی را که در رهن بانک است به دیگری انتقال داد یا به نحو دیگری مورد استفاده قرار داد. معتقد هستند بر اساس ماده ۷۹۳ قانون مدنی راهن یا همان بدهکارنمی‌تواند در رهن تصرفاتی داشته باشد که منافی حق مرتهن باشد مگر با اجازه مرتهن یک نمونه‌ بارز عمل حقوقی منافی حق مرتهن فروش ملک است. زیرا حق مرتهن یک حق عینی تبعی است. حق عینی اینگونه تعریف شده است: به رابطه میان عین و دارنده حق عینی گفته می‌شود. به عبارت دیگرحق مرتهن، حق بر عین است و عین در دست هر شخصی که باشد. فرقی ندارد. به این معنی که حتی اگر راهن تغییر کند یا راهن مال را به شخص دیگری بفروشد و ثالث نیز آن را به دیگری منتقل کند و این انتقال ادامه داشته باشد، موجب از بین رفتن حق عینی مرتهن نمی شود.

در رهن، راهن که وامی را از بانک گرفته است و در واقع بدهکار است، مالی را در گروی بانک گذاشته. در حقیقت یک رابطه دین و قرض میان مدیون و طلبکار به وجود آمده است. همچنین حقوقدانان معتقد هستند گاهی نیز متعلق رابطه دین مالی است که راهن برایی تضمین پرداخت بدهی خود به مرتهن می‌دهد.

همچنین وکلا معتقد هستند رویه دادگاه‌ها معامله راهن و خریدار را بدون اجازه مرتهن صحیح است به این معنی که آن را غیرنافذ هم نمی‌دانند، به این معنی که بر اساس این نطریه معامله راهن و خریدار از عناوین عقد فضولی محسوب نمی شود.

به دلیل پیچیده بودن مبحث رهن بهتر است قبل از هر اقدامی با یک وکیل آنلاین یا مشاوره حقوقی  مشورت بگیرید تا به آسانی بتوانید این موضوع را پیگیری کنید.

 

مطالب مرتبط: وکیل ملک

مطالب مرتبط: وکیل تسخیری 

 

وکیل ملک
وکیل ملک

 

فروش عین مرهونه توسط راهن به ثالث بیع فضولی نیست

حقوقدانان بر این باور هستند که بیع مال رهنی توسط راهن به ثالث، بیع فضولی محسوب نمی شود به این دلیل که در بیع فضولی، فروشنده اموال فضولی بوده که مالک نیست و شخص تنفیذ کننده معامله، مالک است. ولی در رهن به دلیل فروش مال رهنی توسط راهن به ثالث فروشنده یا همان راهن. نسبت به اموال مالکیت دارد. همچنین با نظر به این مورد برخی از وکلا بر این باور هستند که بیع مال رهنی. تحت هیچ عنوانی قابل مقایسه با بیع فضولی نیست، باید این پرسش را هم مد نظر داشت که چرا بیع راهن و خریدار را باید غیر نافذ بخوانیم؟ چرا که مرتهن از راهن طلب دارد؟ به همین دلیل در صورتی که دین ادا شود، مساله رهن از بین می رود.

 

مطالب مرتبط: قانون تملک آپارتمان ها

مطالب مرتبط: وکیل پایه یک دادگستری

 

موسسه حقوقی دادگستر این امکان را در اختیار شما قرار داده که هر ساعت از شبانه روز در کلیه زمینه حقوقی نیاز به وکیل پایه یک دادگستری یا مشاوره حقوقی آنلاین به صورت تلفنی یا حضوری داشته باشید در خدمت گذاری به شما عزیزان آماده باشد.

برای برقراری ارتباط با وکیل آنلاین یا مشاوره تلفنی حقوقی به صورت 24 ساعته در هر ساعت از شبانه روز از تلفن ثابت سراسر کشور بدون هیچ پیش شماره یا کدی با شماره: 9099071369 تماس بگیرید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

Call Now Buttonاز تلفن ثابت 9099071369