استرداد جهیزیه
قبل از اینکه وارد مبحث استرداد جهیزیه شویم بهتر است در خصوص جهیزیه توضیحاتی دهیم.
جهیزیه به اموال و دارایی گفته میشود، که در بعضی از مناطق و فرهنگهای دنیا دختر در زمان ازدواج به منزل مشترک میبرد. و شامل پول، طلا یا وسایل است، در بیشتر جوامع، جهیزیه بیشتر شامل اسباب و لوازم منزل است.
جهیزیه میتواند بر اساس توافق بین خانوادههای پسر و دختر باشد. کمیت و کیفیت آن بنا بر ملاحظات فرهنگی، خانوادگی و اقتصادی خانوادهها متفاوت است.
زوجه اسباب و وسایل تهیه شده را به منزل زوج میبرد و هم خودش از آن اسباب و وسایل استفاده میکند، و هم به شوهر خود اجازه استفاده از آنها را میدهد.
مطالب مرتبط: مشاوره حقوقی خانواده
بیشتر بدانید: اجرت المثل چیست
نکته قابل توجه این است که جهیزیه از وسایل زوجه بوده و این اختیار را دارد، که اجازه استفاده از وسایل را از همسرش منع کند. زیرا شوهر دیگر مالک این وسایل نیست.
انتقال جهیزیه به منزل مشترک به معنی انصراف از مالکیت یا شریک ساختن زوجه در وسایل نیست. مالکیت زوجه در جهیزیه باقی است، اما زوج نیز از منافع وسایل استفاده مینماید. همچنین میتواند بهطور معمول این اموال را استعمال نماید.
هر زمان که زوجه اراده نماید میتواند جهیزیه را به دیگری انتقال دهد یا به منزل پدری ببرد. اما از نظر اخلاقی زوجه این اموال را به خانواده خود اختصاص میدهد تا نیازهای افراد خانواده برطرف گردد.
مطالب مرتبط:مشاوره حقوقی مهریه
استرداد جهیزیه و تأمین خواسته
تأمین خواسته از اقدامات ابتدایی است که به عنوان یک کار احتیاطی انجام میگیرد تا زوج نتواند جهیزیه را از بین ببرد تلف کند یا بفروش برساند. شما میتوانید همزمان با دادخواست استرداد جهیزیه در دفتر خدمات قضایی درخواست تأمین خواسته ثبت کنید.
جرائم مربوط به استرداد جهیزیه
نظر برخی دکترین حقوق در خصوص اثبات جرم و محکوم نمودن زوج به نقصان یا اتلاف جهیزیه(خیانتدرامانت) خیلی سخت و مشکل است و گاهی امکانپذیر نیست. زیرا جرم خیانتدرامانت مربوط به اموالی است که استرداد آنها قطعی است. اما جهیزیه امانتی است که قرار، روزی به زوجه برگردانده شود. و به زوج سپرده نمیشود.
همچنین آوردن جهیزیه از سمت زوجه مبنی بر کمک ایشان در شروع زندگی مشترک به زوج است.
قطعاً زوج هم از قصد و قرض سبب از بین بردن یا اتلاف جهیزیه نخواهد شد. از همین جهت اقدامات ناخواسته علیه سالم ماندن وسایل جهیزیه، جرم نیست.
فقط هنگامی که بین زوجین اختلاف به وجود آید و قصد جدایی داشته باشند، زوجه ممکن است زوج را از استفاده جهیزیه ممنوع نماید. هر نوع استفاده از آن وسایل با سوءنیت، استعمال است و وارد آوردن خسارات به آنها خیانتدرامانت محسوب میگردد.
در قانون مجازات ایران برای فروش جهیزیه بهوسیله زوج، عنوان مجرمانه خاصی مطرح نشده است. این چنین اقدامی ممکن است با مصادیق مجرمانه سرقت، فروش مال غیر و خیانتدرامانت مصداق پیدا کند.
سیاهه جهیزیه چیست
برگهای که زوجه تمامی وسایل و اقلام خریداری شده از سوی خود یا خانوادهاش را بهعنوان جهیزیه به منزل زوج میبرد را در آن لیست مینماید؛ به این برگه، لیست سیاهه جهیزیه گفته میشود.
سیاهه بعد از امضای زوج و حداقل دو شاهد حالت سند عادی را دارد. در هنگام اختلاف میتواند برای اثبات ادعای زوجه برای استرداد جهیزیه بە وی کمک کند.
چنانچه وجهی بە شکل مستقیم برای جهیزیه پرداخت گردد، و با این پول وسایلی خریداری گردد، داشتن فاکتور خرید معتبر برای استرداد جهیزیه، زوجه در زمان بروز اختلاف کمککننده است.
در مرحله بعد زوجه باید ثابت نماید اجناسی کە ایشان خریداری نموده و بە عنوان جهیزیه با خود بە منزل زوجه آورده، در اختیار زوج قرار گرفته است. در این خصوص ممکن است زوجه وسایلی تهیه نماید، اما آن اقلام و وسایل را بە منزل زوجه نبرد و بە عنوان مثال به منزل برادرش ببرد. نکته مهم این است کە این جهیزیه بە زوج داده شود یا در منزل ایشان گذاشته شود.
برای تهیه سیاه جهیزیه در نظر گرفتن نکاتی ضروری است:
امضای زوج در لیست سیاهه لازم است، چنانچه اثر انگشت وی در سیاهه باشد، این مورد اعتبار سیاهه را بیشتر میکند. در مورد شهود هم بهتر است مرد باشند و از اقوام زوج باشند.
بهتر است در لیست سیاهه اقلام توصیف شوند، بە طور مثال وسایل برقی چه مارکی دارند یا فرش از چه نوعی است؟ ماشینی است یا دستباف؟
نداشتن سیاهه برای استرداد جهیزیه
چنانچه زوجه هنگام ازدواج لیست سیاهه تهیه نکرده باشد باید با ساير ادله قانونی استرداد جهیزیه را در محكمه به اثبات برساند. به عنوان مثال اگر اقلام دارای فاكتور خريد معتبر به نام زوجه يا خانواده ایشان باشد، و ارائه شود. این موضوع در دادگاه به اثبات میرسد.
در صورت فقدان لیست سياهه و فاكتور خريد معتبر راهحل دیگر برای اثبات این موضوع شهادت شهود است. در این شرایط زوجه بايد استشهاديه شامل ليست اجناس جهيزيه تهیه نماید كه توسط چند تن از اقوام، دوستان و آشنايان امضاء شده باشد. قاضی دادگاه با استماع شهادت شهود و علم به مالكيت زوجه بر اجناس جهيزيه پيدا مینماید و به نفع ایشان رأی صادر میگردد.
بردن جهیزیه بدون اجازه شوهر
بر اساس هر آنچه گفته شد زوجه مالک جهیزیه خویش است، طبق قانون وظیفهای مبنی برآوردن یا نگهداشتن جهیزیه ندارد و میتواند هر زمان که اراده نماید جهیزیه را مسترد کند و نیازی به اجازه زوجه نیست.
نکته قابل توجه این است که چنانچه تمایل به بردن جهیزیه داشتید، تنها آنچه در لیست جهیزیه هست و آن را خریداری نمودید، بدون اجازه شوهر از منزل خارج کنید.
تجربه وکالت نشان داده اغلب شکایتهای سرقت که زوج از زوجه داشته در خصوص بردن وسایل منزل، به نتیجه مطلوب نمیرسد.
توصیه میشود چنانچه بدون حکم دادگاه قصد استرداد جهیزیه دارید. بهتر است با پلیس تماس بگیرید و گذارش تهیه کنید و چند نفر از همسایگان را شاهد بگیرید که چه وسایلی را از منزل زوج خارج مینماید.
مشاوره حقوقی آنلاین
مشاور حقوقی بهصورت تلفنی یا حضوری از سریعترین روشها برای آگاهی و کسب دانش حقوقی در جامعه امروزی است.
امروزه با پیشرفت علم و بهبود راههای ارتباطی، شرایط برای مشاوره حقوقی آنلاین بهتر از گذشته است.
شما میتوانند هر زمان که نیازمند مشاوره باشید بهصورت شبانهروزی با یک وکیل پایهیک دادگستری یا مشاوره حقوقی تلفنی ارتباط آنلاین بگیرید. سؤالات خود را در خصوص موضوعات استرداد جهیزیه یا هر موضوع دیگر حقوقی با این متخصصین در میان بگذارید و از راهنماییهای ایشان استفاده نماید.
برای مشاوره حقوقی رایگان، سؤالات خود را در قسمت دیدگاه ثبت نماید تا وکیل پایهیک دادگستری در اسرع وقت پاسخ گوی سؤالات شما عزیزان باشد.
مجموعه حقوقی دادگستر این امکان را در اختیار شما مخاطبین محترم قرار داده که هر ساعت از شبانهروز در تمامی زمینههای حقوقی نیاز به مشاوره با وکیل تلفنی، داشته باشید در خدمت گذاری آماده باشد.
برای برقراری ارتباط با وکیل پایهیک دادگستری یا مشاوره حقوقی تلفنی بهصورت 24 ساعته در هر ساعت از شبانهروز از تلفن ثابت سراسر کشور بدون صفر یا پیششماره با شماره: 9099071369 تماس بگیرید.
2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام استرداد جهیزیه و تامین خواسته را کجا باید بریم درخواست بدیم؟
سلام وقت بخیر
دفتر خدمات قضایی می توانید همزمان استرداد جهیزیه و تامین خواسته ثبت نمایید.