شروط ضمن عقد نکاح
شروط دوازدهگانه ضمن عقد که به شروط ضمن عقد نکاح نیز شناخته میشود، تعهداتی است که در زمان عقد نکاح با توافق زوج و زوجه وارد قباله ازدواج میشود.
این شروط به صورت پیش چاپ شده در قباله ازدواج ثبت شده، و حتی توسط اشخاصی که از این حق و حقوق خبر ندارند امضا میشود. اما بهتر است این شروط را به صورت قراداد و توضیحات کامل در سند رسمی ازدواج قید نمود.
حتمن بخوانید: مشاوره حقوقی خانواده
مطالب مرتبط: حق تنصیف اموال
موارد دوازدهگانه شروط ضمن عقد در سند نکاح
شروط ضمن عقد در سند نکاح دائم به صورت چاپی در قباله ازدواج قید شده است. در هنگام عقد نکاح سردفتر وظیفه دارد، شروط قید شده را برای زوجین توضیح دهد. زوجین این اختیار را دارند، شروطی که تمایل ندارند را امضا نکنند.
شروط ضمن عقد در سند نکاح شامل موارد ذیل است:
تنصیف اموال: زوج شرط مینماید، چنانچه بخواهد زوجه را طلاق دهد. و طلاق از طرف زوج باشد و تقاضای طلاق زوج به دلیل سوء اخلاق زوجه و تخلف از وظایف زناشویی نباشد. زوجه باید نصف اموال و داراییهای خویش را که درایام زوجیت به دست آورده را به زوجه انتقال دهد.
صلاحیت تشخیص دلیل طلاق زوج با دادگاه خانواده است. به این شرط، شرط تنصیف اموال و دارایی زوج در سند نکاح دائم گفته میشود.
حق طلاق: شرط وکالت بلاعزل یا حق توکیل به غیر از سمت زوج به زوجه در موارد قید شده ذیل، یکی دیگر از شروط ضمن عقد میباشد.
در هر یک از این موارد زوجه با ثبت دادخواست طلاق، با صدور حکم از طرف دادگاه خانواده و انتخاب نوع طلاق از سمت مرجع قضایی، طلاق میگیرد.
موارد دیگر عبارتند از:
- غیرقابل تحمل شدن زندگی مشترک برای زوجه به دلایل سوء اخلاق و سوء معاشرت زوج در زندگی مشترک.
- ابتلای زوج به بیماریهای لاعلاج که تداوم زندگی مشترک را برای زوجه به خطر انداخته
- جنون زوج در موردی که فسخ نکاح ممکن نباشد.
- زوج نفقه زوجه را به مدت 6 ماه نپردازد، و همچنین عدم امکان اجبار زوج به پرداخت نفقه زوجه.
- منع زوج به اشتغال زوجه، در مواردی که به حکم دادگاه، اشتغال زوجه برخلاف مصالح و حیثیتی خانوادگی نیست.
- چنانچه زوج اعتیاد داشته باشد و این نوع اعتیاد با تشخیص دادگاه خانواده در زندگی مشترک مشکل ایجاد نماید و زندگی را دشوار و غیرقابل تحمل نماید.
- زوجه بدون دلیل موجه زندگی مشترک را برای مدتزمان شش ماه متوالی یا نه ماه متناوب ترک کند. ترک زندگی مشترک از سمت زوج به دلیل عذر غیرموجه، باید به وسیله قاضی دادگاه خانواده محرز شود.
- محکومیت زوج به مجازات حبس پنج سال یا بیشتر و یا محکوم شدن زوج به پرداخت جزای نقدی که سبب حبس ایشان به مدت پنج سال یا بیشتر گردد. در این خصوص در شرایطی زوجه میتواند تقاضای طلاق نماید که حکم قطعی برای زوج صادر و در زندان باشد.
- چنانچه رأی محکومیت قطعی زوج به دلیل ارتکاب جرم و مجازات حد و تعزیر باشد و این جرم با حیثیت زوجه مغایر باشد. تشخیص مغایرت مجازات زوج با حیثیت زوجه با دادگاه خانواده میباشد.
- چنانچه زوج مفقودالاثر گردد و شش ماه از حضور زوجه به دادگاه خانواده زوج پیدا نشود.
- زوج بدون اجازه زوجه، ازدواج مجدد کند. یا چنانچه با تشخیص دادگاه خانواده نتواند بین همسران خود با عدالت رفتار نماید.
- زوجه پس از پنج سال زندگی مشترک، به دلیل عقیم بودن و مشکلات جسمی زوج از ایشان صاحب فرزند نگردد.
بیشتر بدانید: مشاوره حقوقی خیانت زن
بهترین شرایط ضمن عقد برای خانمها
شروط ضمن عقد تکمیلی: همانگونه که میدانیم در شروط ضمن عقد برای ازدواج حقوق خانمها کم و محدود بوده. همچنین کلیه این حقوق تنها به شرطی است که خانمها بتوانند ادعای خود را به اثبات برسانند. که ثابت نمودن در بیشتر اوقات برای خانمها دشوار بوده و یا غیرممکن.
بنابراین یکی از موارد مهم قبل از عقد برای خانمها تعیین شروط ضمن عقدی است که بتواند مشکلات احتمالی بعد از عقد آنها را حل نموده و از سوءاستفاده آقایان پیشگیری نمایند.
شروط تکمیلی ضمن عقد
برخی شروط در عقدنامه بهطور چاپی درج نشده ولی میتوان در قسمت توضیحات آنها را اضافه نمود:
شرط تحصیل: زوجه در ادامه تحصیل تا هر مرحله كه لازم بداند و در هر كجا كه شرایط ایجاب نماید مختار است.
شرط اشتغال: زوجه در اشتغال به هر شغلی كه تمایل دارد، در هر كجا كه شرایط داشته باشد اختیار دارد.
حضانت فرزند در طلاق: زوجین میتوانند توافق نمایند اولویت در حضانت فرزندان مشترک در صورت جدایی، با مادر است. یا زوجین توافق نمایند حضانت فرزندان مشترک با هر کدام از والدین است که مصلحت فرزند باشد.
شرط وكالت زوجه در صدور جواز خروج از كشور: عبارت زوج به زوجه، وكالت بلاعزل میدهد كه با تمامی اختیارات قانونی بدون نیاز به اجازه شفاهی یا كتبی زوج، از كشور خارج گردد.
شرط تقسیم اموال میان زوج و زوجه پس از جدایی: زوج متعهد میگردد هنگام طلاق اعم از آنکه به درخواست زوج باشد یا به درخواست زوجه نیمی از دارایی موجود خود را اعم از منقول و غیرمنقول كه در زمان ازدواج به دست آورده است به زوجه انتقال دهد.
وكالت زوجه در طلاق: مرد به زن وكالت بلاعزل میدهد تا زن در هر زمان و تحت هر شرایطی که تمایل داشته باشد. از جانب مرد، خود را از قید زوجیت مرد به هر طریق اعم از دریافت یا بخشش مهریه مطلقه نماید.
مشاوره رایگان شروط ضمن عقد
پیشنهاد میشود در صورت ایجاد مشکل یا مسئله حقوقی حتمن با وکیل خانواده یا مشاوره حقوقی آنلاین مشورت شود.
شما میتوانید از طریق راههای ارتباطی که در سایت مشاوره حقوقی ما مطرح شده با مشاوران حقوقی آنلاین ارتباط سریع برقرار کنید و سؤالات حقوقی خود را بپرسید.
چنانچه قبل از هر اقدام حقوقی از مشاوره حقوقی تلفنی آنلاین استفاده کنید با آگاهی بیشتری میتوانید موضوعات را دنبال کنید و بهتر به نتیجه برسید.
برای مشاوره حقوقی رایگان سؤالات حقوقی خود را در قسمت دیدگاه مطرح کنید تا وکیل پایهیک دادگستری پاسخ گوی سؤالات شما به صورت رایگان باشد.
موسسه حقوقی دادگستر این امکان را در اختیار شما مخاطبین قرار داده که هر ساعت از شبانهروز در کلیه زمینههای حقوقی یا شروط ضمن عقد نیاز به مشورت با وکیل، داشته باشید در خدمت گذاری آماده باشد.
برای برقراری ارتباط با وکیل خانواده یا مشاوره حقوقی تلفنی آنلاین به صورت 24 ساعته در هر ساعت از شبانهروز با تلفن ثابت سراسر کشور بدون صفر یا پیششماره با شماره: 9099071369 تماس برقرار نماید.
4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام من میخام ازدواج کنم بهترین روش برای گرفتن حق طلاق چی هستش؟
سلام وقت بخیر
بهتر است در دفتر خانه اسناد رسمی یک وکالت در طلاق بلاعزل گرفته شود.
سلام روز خوش
من میخام ازدواج کنم خانم گفتن حتمن باید بهشون حق طلاق بدم.
اگر حق طلاق را به خانمم بدم خودم هم میتونم هر زمان که بخام خانمم دا طلاق بدم؟
سلام وقت بخیر
گرفتن حق طلاق یا همان وکالت در طلاق توسط خانم، به معنای سلب این حق یا از بین رفتن حق طلاق، برای مرد نیست.