مشاوره حقوقی حضانت
یکی از موضوعات پیچیده و مهم در حقوق خانواده، مشاوره حقوقی حضانت فرزند است. مسائل مهم دیگری از جمله حقوق خانواده، حقوق فرزند، حق طلاق، حق حضانت فرزند وغیره هستند. که به دلیل تخصصی بودن آنها افراد جامعه نیار به اخذ مشاوره حقوقی حضانت فرزند با توجه به موارد ذکر شده، ضروری می باشد.
از همین جهت این مسائل دارای آثار بسیاری مهمی هستند که در زندگی مشترک همراه با فرزند و حتی اطرافیان تاثیر زیادی خواهند داشت. با ما تا آخر این نوشتار همراه باشید تا کلیه موضوعات حقوقی را با هم بررسی کنیم.
مطالب مرتبط: مشاوره حقوقی خانواده
مطالب مرتبط: مشاوره حقوقی نفقه
مشاوره حقوقی حضانت فرزند
در مورد مشاوره حقوقی حضانت فرزند باید در ابتدا معنای دقیق عبارت حضانت مورد بررسی قرار گیرد. در تعریف اصطلاح حضانت این گونه ذکر شده است: نگهداری از فرزند اعم از حمایت مالی و معنوی توسط والدین.
اگر چه در قانون کشور ما، در مورد حضانت تعریف مشخص ذکر شده است. لیکن آنچه به نظر می رسد، این است که حضانت تنها متعلق به فرزندانی است که به سن قانونی و یا بلوغ نرسیده باشند.
حضانت حق است یا تکلیف؟
در قانون کشور ما در مورد پایان مدت حضانت به صورت مشخص زمانی ذکر نشده است. از همین جهت نتیجه می گیریم اینطور استدلال شود، که در قانون حضانت هم حق و هم تکلیف است، و بر عهده والدین قرار داده شده است.
به عبارتی دیگر نگهداری فرزند به وسیله والدین حق شرعی و مورد پذیرش قانونگذار است. و از جهت دیگر نگهداری شدن و تامین هزینه های مربوط به آن حق فرزندان می باشد. و این حق تکلیفی است که بر ذمه والدین است.
سن حضانت
دلیل و فلسفه تعیین سن هفت سالگی در اعطای حضانت به مادر وابستگی های احساسی و عاطفی در رشد کودک به مادر است. فارغ از اینکه کودک پسر باشد یا دختر، بعد از هفت سالگی با توجه به دلایل دیگر پدر اختیار دارد حضانت فرزند را داشته باشد.
البته باید توجه نمود در صورت اختلاف بین والدین بعد از هفت سالگی با نظر قاضی دادگاه خانواده تعیین حضانت طبق صلاح فرزند مشخص می شود.
در خصوص سن حضانت طبق ماده ۱۱۶۹ قانون مدنی: برای حضانت و نگهداری طفلی که والدین وی جدا از یکدیگر زندگی می کنند، مادر تا سن هفت سالگی الویت دارد و پس از آن با پدر است.
بر اساس تبصره همین قانون پس از هفت سالگی در صورت ایجاد اختلاف حضانت فرزند با رعایت مصلحت با تشخیص دادگاه می باشد.
مشاوره حقوقی حضانت به دو بخش تقسیم می گردد که یکی اخذ حضانت و دیگری سلب حضانت می باشد:
در خصوص حضانت بر اساس قانون حمایت خانواده حضانت فرزند تا سن ۷ سالگی با مادر می باشد. بدین ترتیب اصل بر حضانت فرزند تا ۷ سال با مادر و بعد از آن با پدر می باشد. البته باید توجه داشت که هر یک از والدین می توانند حضانت طرف مقابل را سلب و فرزند مشترک را از طرف مقابل بگیرند.
سلب حضانت
موارد سلب حضانت در صلاحیت دادگاه رسیدگی کننده است. که می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اعتیاد هریک از والدین به هر نوع مواد مخدر و یا الکل
- فساد اخلاقی والدین و یا بیماریهای روحی و روانی که برای فرزند زیانبار باشد
- سوء استفاده از طفل در انجام مشاغلی بر ضد اخلاق و یا تکدی گری و یا قاچاق
- ضرب و جرح های خارج از عرف معمول نیز مشمول موارد سلب حضانت است
بیشتر بدانید: طلاق یک طرفه
ویژگیهای حق حضانت
بر اساس ماده ۱۱۶۸ قانون مدنی: نگهداری فرزند هم حق و هم تکلیف والدین است.
طبق ماده ۱۱۷۲ قانون مدنی که این چنین عنوان دارد: هیچ کدام از والدین حق ندارند درمدت زمانی که نگهداری فرزند به عهده آنها است، از نگهداریوی امتناع ورزند. در صورت امتناع یکی از والدین دادگاه باید به تقاضای دیگری یا به تقاضای قیم یا یکی از اقرباء و یا به تقاضای مدعیالعموم، نگهداری طفل را به هریک از ابون که حق حضانت به عهده اوست، ملزم کند.
و همچنین ماده ۱۱۶۸ قانون مدنی نیز بیان داشته: تا مدت زمانی که پدر و مادر زنده هستند و صلاحیت نگهداری از فرزند خود را دارند، حق حضانت فرزند با ایشان است. هیچ یک از خویشاوندان پدر یا مادر نمیتوانند در این خصوص ادعایی داشته باشند.
ولایت و تفاوت آن با حضانت
بر اساس قوانین ایران ولایت قهری فرزند با پدر و بعد از پدر با جد پدری می باشد. این دو شخص در عرض یکدیگر قرار دارند. با هم حق هرگونه تصمیم گیری در امورات فرزند را به عهده دارند، و برای موضوع ولایت نیازی به حکم دادگاه نیست.
چه تفاوت های بین ولایت و حضانت است
اصولا حضانت مربوط می شود به مراقبت و نگهداری از فرزند و سرپرستی او در همه امور نگهداریی در مقابل ولایت غالبا مربوط هست به امور مالی مانند حفظ و نگهداری و اداره اموال فرزند.
حضانت موضوع مشترک میان والدین است. در صورتی که ولایت تنها متعلق به پدر و جد پدری است.
طفل از ابتدای تولد تحت ولایت قهری پدر و جد پدری قرار دارد و تا هنگام رشد و بلوغ این ولایت ادامه دارد، ولی حضانت این طور نیست زیرا بعضی اوقات طلاق و جدایی والدین سرنوشت طفل را تغییر داده و موضوعات نگهداری بستگی به توافق والدین یا نظر دادگاه است.
ملاقات فرزند بعد از طلاق
هنگامی که حضانت فرزند با یکی از والدین است، مسلما طرف دیگر باید اجازه ملاقات با فرزند خود را داشته باشد. به عنوان مثلا زمانی که حضانت تا سن هفت سالگی بر عهده مادر است، پدر می تواند در روز و ساعت توافق شده، و در صورت عدم توافق والدین زمان مشخص شده از طرف دادگاه به ملاقات فرزند خود برود.
همچنین اگر طرف مقابل که حضانت با وی نمی باشد برای ملاقات با فرزند خود حاضر نشود و وقت دیگری بخواهد به ملاقات فرزندش برود، این مورد از موارد عدم شرایط گرفتن حضانت می باشد.
حضانت فرزند بعد فوت والدین
چنانچه پدر فوت کند حضانت فرزند با مادر طفل خواهد بود. این اشتباهی که شاید خانم ها بعد از فوت همسرشان می کنند، که آیا حضانت فرزند آنها به ایشان سپرده می شود یا خیر نگران کننده می شود. در این مورد جای نگرانی نیست. و همه شرایط دریافت حضانت کماکان باقی است.
بنابراین اگر خانمی بعد از فوت همسرش شرایط نگهداری از فرزندش را نداشته باشد، حضانت از ایشان گرفته می شود. و چنانچه والدین هر دو فوت شوند. در این مورد است که مسئولیت نگهداری از فرزند به عهده جد پدری قرار خواهد گرفت.
مشاور حقوقی حضانت
برای طرح دعاوی خانواده بهتر است قبل از هر اقدامی با وکیل خانواده یا مشاور حقوقی حضانت مشورت کنید.
امروزه بسیاری از موسسات حقوقی، مشاوره حقوقی حضانت رایگان ارائه میدهند. شما میتوانید از طریق راههای ارتباطی که در سایت حقوقی ما مطرح شده با مشاوران حقوقی مجرب ارتباط برقرار کنید و سوالات حقوقی خود را بپرسید.
برای مشاوره حقوقی حضانت رایگان سوالات حقوقی خود را در قسمت دیدگاه مطرح کنید تا وکیل پایه یک دادگستری پاسح گوی سوالات شما به صورت رایگان باشد.
مجموعه حقوقی دادگستر این امکان را در اختیار شما عزیزان قرار داده که هر ساعت از شبانه روز در تمامی زمینه های حقوقی نیاز به مشورت با وکیل خانواده آنلاین، داشته باشید در خدمت گذاری آماده باشد.
برای برقراری ارتباط با وکیل آنلاین تلفنی یا مشاوره حقوقی حضانت فرزند به صورت 24 ساعته در هر ساعت از شبانه روز با تلفن ثابت سراسر کشور بدون صفر یا پیش شماره با شماره: 9099071369 تماس بگیرید.
10 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
حضانت فرزند بعد از فوت پدر و پدر بزرگ با کیست؟
حضانت فرزند بعد از فوت پدر به عهده مادر است.
پدر و پدر بزرک بر فرزند ولایت قهری دارند و بحث حضانت با ولایت قهری متفاوت است.
وکیل آنلاین
سلام وقت بخیر
حضانت فرزند پسر تا چند سالگی با مادر است ؟
سلام
حضانت فرزند چه پسر و چه دختر هر دو تا 7 سالکی به عهده مادر است.
از 7 تا سن بلوغ اصولا با پدر و بعد از بلوغ تصمیم گیرنده خود فرزند است.
وکیل پایه یک دادگستری
آموزنده و مفید بود
سپاس
آیا مادر میتواند حضانت فرزند را قبول نکند ؟
سلام وقت بخیر
بر اساس قانون حضانت هم حق است هم تکلیف.
بنابراین پدر و مادر نمی توانند حضانت فرزند خود را نپذیرند.
با توجه به اینکه حضانت فرزند تا هفت سال با مادر است برای حضانت قبل از طلاق دختر چهارساله ام اقدام کنم؟ و حتما رای دادگاه می خواهد؟
سلام وقت بخیر
دختر شما در حال حاضر در سن حضانت شما است و نیازی به دریافت حکم از دادگاه خانواده ندارید.
برای اطلاعات بیشتر میتوانید با وکیل تلفنی صحبت کنید.