تفکیک، افراز و تقسیم اموال مشاع

 

تفکیک:

 در لغت به معنای جدا کردن آمده است، ولی در اصطلاح حقوق ثبتی به معنای: تقسیم مال غیر منقول به قسمتهای کوچکتر، به طور مثال زمینی به مساحت 300 متر وجود دارد که مالک یا مالکان قصد دارند آن را به قطعات 100 متری تقسیم کنند. اگر این تقسیم انجام شود گفته می شود که آن زمین به قطعات 100 متری تفکیک شده است، و اگر مالکان چند نفر باشند بعد از تقسیم هر یک  به اندازه سهم خود مالک میشوند.

 افراز:

 در اصطلاح حقوقی و ثبتی به معنای جدا کردن سهم مشاع مالک یا مالکان و یا به عبارت دیگر به معنای تقسیم مال غیر منقول مشاع بین شرکا به نسبت سهم هر یک از آنها به عنوان مثال علی ۲ دانگ و حسین ۴ دانگ از یک زمین را مالک هستند، اگر علی بخواهد 2دانگ خودش را ازسهم زمین جدا کند و متصرف شود سهم وی از حالت مشاع خارج می شود، به این امر افراز گفته می شود. افراز به دو دسته تقسیم می شود، افرازبه اجبار: که افراز ملک به موجب رای دادگاه یا تصمیم اداره‌ی ثبت که شرکا را اجبار به قبول قسمت مشاع می‌کند، افراز به تراضی: افرازیست که شرکا به اراده و اختیار خود انجام می‌دهند.

تقسیم:

 اعم است از تفکیک و افراز و غیر آن، به طور مثال اگر شخصی فوت کند اموال باید بین ورثه تقسیم می‌شود این اموال می‌تواند منقول و غیرمنقول باشند، در این جا اصطلاح حقوق تقسیم ترکه، مطرح می شود. تقسیم به معنای جداسازی سهم شرکا در مال است، تقسیم‌نامه هک سند رسمی یا عادی محسوب می شود که عنوان کننده‌ی تقسیم مال مشاع است، بنابراین رابطه‌ی تقسیم با تفکیک و افراز؛ رابطه‌ی عموم و خصوص مطلق است، به این صورت که تفکیک و افراز نوعی تقسیم محسوب می شود ولی تقسیم لزوما به این دو مورد محدود نمیگردد.

 

اگر به دلیل عدم اطلاع از ریزه‌کاری‌های تفکیک، افراز و تقسیم ملک نیاز به یک وکیل پایه یک دادگستری دارید می توانید از مشاوره حقوقی آنلاین به صورت تلفنی یا حضوری بهره بگیرید.

 

مطالب مرتبط: اخذبه شفعه

مطالب مرتبط: قانون تملک آپارتمان ها 

 

تفکیک افراز تقسیم
تفکیک افراز تقسیم

 

تفاوت افراز و تفکیک

  • در تفکیک حالت اشاعه ضرورت ندارد، به این معنا که ممکن است فقط یک مالک قصد تفکیک داشته باشد. اما افراز باید چند مالک وجود داشته باشند.
  • در تفکیک رضایت مالک یا مالکان وجود دارد در صورتی که در افراز  بین مالکان توافقی وجود ندارد.
  • افراز، تقسیم ملک به همراه تعیین سهم هر یک از مالکین است. در صورتی که تفکیک فقط تقسیم ملک است.
  • اگر هنگام تفکیک هر یک از شریکان اعتراضی داشته باشند بقیه عملیات تفکیک انجام پذیر نیست، در حالی که  افراز به این صورت نمی باشد و بعد از اعتراض نیز افراز انجام پذیر است.

 

مطالب مرتبط: وکیل پایه یک دادگستری

 

درخواست تفکیک و افراز چگونه است

بر اساس ماده ۱۵۰ قانون ثبت: مرجع درخواست، تفکیک اداره ثبت هست و هرزمان از طرف مالک یا قائم مقام وی تقاضای تفکیک شود این تقاضا به اداره ثبت ارسال می شود و در تقاضا حتمن باید ارزش مورد تفکیک بر اساس ارزش معاملاتی روز مشخص گردد و هزینه تفکیکی از طرف ذینفع بر اساس مبلغ مزبور قبلاً پرداخت شودد، مبنای وصول هزینه تفکیک ارزش معاملاتی است هر چند بهای معامله بیشتر از ارزش معاملاتی روز باشد.

بر اساس ماده یک  قانون افراز املاک مشاع: در مورد املاک مشاعی که درخواست افراز آنها می شود باید در وحله اول وضع ملک از لحاظ اینکه آیا جریان ثبتی آن خاتمه یافته است یا خیر بررسی شود و با توجه به وضع آن، مرجع رسیدگی به درخواست افراز مشخص می گردد.

همچنین باید در نظر داشت اگر نسبت به ملک مشاع سند مالکیت صادر شده است، صدور سند مالکیت به معنای پایان عملیات ثبتی است و باید افراز آن از اداره ثبت محل درخواست گردد. در صورتی که برای ملک مشاع سند مالکیت صادر نشده ضروری است متقاضی در ابتدا به اداره ثبت مراجعه و اگر آن اداره اعلام کند جریان ثبتی پایان نیافته است متعاقباً به دادگاه عمومی دادخواست بدهد. این عمل موجب سرعت بیشتر کار می گردد. به دلیل پیچیده بودن مبحث تفکیک بهتر است قبل از هر اقدامی با یک وکیل ملکی یا مشاوره حقوقی تلفنی مشورت بگیرید تا به آسانی بتوانید این موضوع را پیگیری کنید.

 

وکیل ملکی
وکیل ملکی

 

مرجع رسیدگی به دعاوی تفکیک و افراز

اگراختلافی بین شرکا مبنی بر اینکه  صحت افراز و تطبیق یا عدم تطبیق با میزان مالکیت مشاعی شریک به وجود آید، تعیین تفکیک با دادگاه است، به دلیل اینکه تفکیک عنوان تشخیص و تمیز حق و جدا کردن سهم مالک مشاع را نداردهیچ گاه جنبه قضایی را ندارد و همچنان در صلاحیت اداره ثبت خواهد بود.

 

مقصود از صورت مجلس تفکیکی چیست؟

اگر زمینی نیاز به تفکیک و تقسیم به چند قطعه یا تفکیک مجتمع ساختمانی به چند واحد آپارتمانی را داشته باشد، به عنوان یک تکلیف در اداره ثبت روشی ایجاد شده که مشاعات و مشترکات تعیین شده با استفاده از قانون تملک آپارتمان ها و آیین نامه اجرایی ثبتی و دستور العمل ها بر خلاف گذشته مشکلات حل و از بین می رود، از همین رو مدارکی که هنگام تنظیم سند در دفاتر اسناد رسمی ضرورت دارد به غیر از تقسیم نامه،  پایان کارو صورتمجلس تفکیکی ملک که با انتقال قطعه ای از آن به غیر یا انتقال سهم مشاعی به شریک دیگر حدود ملک و نیز سهم مشاعات هنگام انتقال، مشخص می گردد.

 

مطالب مرتبط: وکیل آنلاین

 

از مزیت های  تفکیک، افراز و تقسیم اموال مشاع  توسط وکیل پایه یک دادگستری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • زمانی که برای افراز و یا تفکیک ملک لازم است توسط وکیل کمتر است.
    • با وجود وکیل دادگستری نیازی به حضور مالک در اداره ثبت نمی باشد.
    • با حضور وکیل دادگستری در اداره ثبت مشخص می گردد که ملک قابل افراز است یا نه.
    • وکیل دادگستری می تواند این اختیار را داشته باشد تا سهم موکل خود را بعد از تفکیک به فروش رساند.
    • تمامی شرکای ملک مشاع  اختیار دارند بدون حضور خود و با توافقی که دارند به یک وکیل پایه یک دادگستری وکالت بدهند تا برای تفکیک یا افراز ملک اقدامات لازم را انجام بدهد.

 

موسسه حقوقی دادگستر این امکان را در اختیار شما قرار داده که هر ساعت از شبانه روز در زمینه تفکیک، افراز و تقسیم اموال مشاع نیاز به وکیل پایه یک دادگستری یا مشاوره حقوقی به صورت تلفنی یا حضوری داشته باشید در خدمت گذاری به شما عزیزان آماده باشد.

برای برقراری ارتباط با وکیل آنلاین یا مشاوره حقوقی تلفنی به صورت 24 ساعته در هر ساعت از شبانه روز از تلفن ثابت سراسر کشور بدون هیچ پیش شماره یا کدی با شماره: 9099071369 تماس بگیرید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

Call Now Buttonاز تلفن ثابت 9099071369