سرقفلی 

 

سرقفلی یک موضوع حقوقی است که از عرف جامعه  وارد قانون شده، و حقی است معنوی که رسم و رسوم تجار و بازرگانان برای تقدم در اجاره محل و ادامه تجارت در محل کسب و کار خود آن را به وجود آورده و پس از آن وارد قوانین شده است، در قانون ما به حقی که تجار یا بازرگان در نتیجه شهرت و فعالیت خود برای محل کار خود به وجود آورده سرقفلی نامیده می‌شود، و جزء اموال غیر منقول تبعی محسوب می شود.

و همچنین سرقفلی جزء دارایی نامشهود است زیرا یک دارایی فیزیکی مثل آپارتمان یا تجهیزات نیست، حساب سرقفلی در ترازنامه در بخش دارایی‌های شرکت، آورده می‌شود. در تعریف دیگری می‌توان این چنین بیان کرد: پولی که مستاجر جدید به مستاجر سابق هنگام انتقال اجاره بلاعوض پرداخت می کند و نیز مستاجر اول به مالک می‌دهد.

 

فلسفه پیدایش سرقفلی چیست

امروزه در تجارت کاردانی و سرمایه ‌تاجریا صنعتگر و نوع کاری که انجام می‌دهد بیش از اوصاف شخصیتی وی مورد اهمیت است، شاید مشتریان کارخانه یا فروشگاهی مالک آن را نشناسند ولی به خاطر اعتماد به نام تجارتی و فعالیت آن مجموعه، تمایل داشته باشند که کالای مورد نیازشان را ازآن مجموعه تهیه کنند. در حقیقت  مشتریان دایمی بازرگان علاقه بیشتری به کالای تجارتی او نشان می دهند تا شخصیت باازرگان. در مشاغل دیگر مثل پزشکی یا وکالت افرادی که مراجعه می کنند بیشتر به دلیل اعتبار، تعهد، اخلاق و معلومات این گونه مشاغل است به همین خاطر باید توجه داشت حقی که تجار بر مشتریان خود دارد از جمله حقوق مالی محسوب می شود تا تاجر بتواند در آن تصرف کند و یا به دیگران انتقال دهد. این حق یکی از انواع مالکیت غیر مادی یا حقی بر مشتریان همیشگی و سرمایه‌ تجارتخانه محسوب می شود که عنصر اصلی آن حفظ مشتریان تاجر و امتیازی است که بر اثر کار و تلاش به دست آورده شده.

این حق به صاحب آن اختیار می‌دهد ثمرهٔ فعالیت خود را از مالک یا کسی که پس از وی قصد اجاره محل را دارد دریافت کند، و البته موضوع مهمتر اینکه اختیارِ تامِ مالک برای‌ تخلیه عین مستأجره را از بین می‌برد. باید توجه داشت این مفاهیم از پیچیدگی خاصی برخوردار است که در صورت مواجهه شدن با این مسائل میتوانید از یک وکیل آنلاین یا مشاوره حقوقی تلفنی استفاده کنید.

 

مطالب مرتیط: وکیل آنلاین

مطالب مرتبط: وکیل ملک

 

تفاوت سرقفلی با حق کسب و پیشه

در واقع سرقفلی همان حق کسب و پیشه محسوب می شود که با تغییراتی همراه بوده. این تغییرات عبارت است:

  •  بر خلاف حق کسب و پیشه یا مهارت به صورت خود به خود قرارداد اجاره را تمدید نمی‌کند به همین دلیل بعد از پایان قرارداد در صورتی که مستأجر با مالک توافق نداشته باید ملک را تخلیه کند.
  • این حق بر خلاف حق کسب و پیشه به صورت خودبه خود به وجود نمی آید بلکه باید در زمان قرارداد، مالک و مستاجر در این موضوع با هم توافق کنند. بنابراین در صورت عدم توافق در هنگام عقد قرارداد. دیگر مستاجر هنگام تخلیه نمی‌تواند ادعایی داشته باشد.

 

وکیل تلفنی
وکیل تلفنی

 

مطالب مرتبط: رهن

مطالب مرتبط: اجاره 

 

چگونه تعیین مبلغ سرقفلی یا حق کسب و پیشه

مبلغ سرقفلی یا حق کسب و پیشه از طرف دادگاه با عنایت به مواد زیر مشخص می‌شود:

  1. موقعیت و مرغوبیت محل کسب و پیشه
  2. وضع محل اجاره از نظر بنا وساختمان
  3. شرایط و کیفیت اجاره از لحاظ مزیتهایی که در اجاره‌نامه برای مالک یا مستاجرعنوان شده است.
  4. مدت زمان اشتغال مستاجر به کسب و کار در محل اجاره و حسن شهرت او که در معروفیت محل اثر گذار است.
  5. مخارجی که مستأجر برای آماده‌ سازی و تزئینات متحمل شده
  6. نوع کسب و کاری که مستأجر به آن مشغول است

 

انواع سرقفلی

در اینجا دو نوع سرقفلی مورد بررسی قرار می گیرد.

۱- سرقفلی بر گرفته از حق کسب و پیشه

در این روش حق کسب و پیشه بر گرفته از قانون روابط موجر و مستاجر سال ۱۳۵۶ است که در عرف از آن تحت عنوان سرقفلی یاد می‌شود و به همین عنوان مغازه‌های دارای حق کسب‌ و پیشه در بین بازاریان نقل‌ وانتقال می‌ یابد.

 ۲- سرقفلی واقعی

سرقفلی که به آن واقعی گفته می‌شود، سرقفلی است که برگرفته از حق کسب پیشه نیست، بلکه مستاجر در ابتدای  ورود به عین مستاجره با پرداخت مبلغی به مالک ملک، سرقفلی را خریداری کرده است.

 

مشاورین حقوقی دادگستر با سابقه ای درخشان و وکلای مجرب و متعهد در زمینه های مختلف ملک، اجاره و حق کسب و پیشه آماده ی خدمت رسانی به شما عزیزان می باشد. کافیست با مشاوره حقوقی آنلاین تماس برقرار کرده و برای اینکه روند پرونده تان سریع تر و تخصصی تر پیش رود از وکیل دادگستری مشاوره بگیرید.

 

مطالب مرتبط: وکیل ارث

مطالب مرتبط: وکیل حقوقی

 

چگونگی تخلیه ملک سرقفلی

مواردی که در اینجا مورد بررسی قرار می گیرد در خصوص حق کسب پیشه و تجارت است

 

تخلیه با پرداخت کامل

مالک ملک در سه مورد این اختیار را دارد صاحب سرقفلی را با پرداخت تمام مبلغ تخلیه کند.

  1. تخلیه به دلیل تخریب و بازسازی: صاحب ملک می‌تواند با گرفتن مجوزاز شهرداری یا گواهی مبنی بر ساخت تقاضای تخلیه مغازه  را داشته در اینجا دادگاه با بررسی ادله مالک، بعد از احراز صحت مجوز ساخت یا گواهی شهرداری و تعیین ارزش سرقفلی مغازه با نظر کارشناسی رسمی دادگستری حکم تخلیه مغاره را به شرط پرداخت ارزش ریالی صادر خواهد کرد.
  2. تخلیه به دلیل نیاز شخصی به کسب و کار: مالک ملک در صورتی که کسب و کاری نداشته و برای امرار معاش خود نیاز به استفاده از مغازه داشته باشد بعد از اثبات این امردر دادگاه می‌تواند با پرداخت کامل مبلغ مستاجر با نظر کارشناس مغازه را تخلیه و در اختیار بگیرد.
  3. تخلیه به جهت نیاز به سکونت: اگر محل مورد نظر قابلیت سکونت را داشته باشد مالک ملک می‌تواند برای سکونت خود فرزندان همسر و پدر و مادر خود تقاضای تخلیه محل سرقفلی را داشته باشد در اینجا هم مالک مکلف به پرداخت مبلغ با نظر کارشناس است.

 

تخلیه با پرداخت نصف سرقفلی

بر اساس قانون روابط موجر و مستاجرسال ۵۶ فقط در یک مورد در موردی که مستاجر از مقررات قانون روابط موجر و مستاجر ۵۶ تخلف کند نصف سرقفلی او ساقط می‌شود. و آن موردی است که مستاجر حق سرقفلی خود را به دیگری انتقال دهد بدون رعایت مقررات ماده ۱۹ قانون روابط موجر و مستاجر ۵۶ مالک این اختیار را دارد مستاجر را با پرداخت نصف سرقفلی برابر نظر کارشناس رسمی دادگستری تخلیه کند در این مورد سرقفلی حسب مورد به مستاجر یا متصرف پرداخت خواهد شد.

 

تخلیه بدون پرداخت سرقفلی

مالک در سه مورد می تواند درخواست تخلیه را بدون پرداخت سرقفلی بدهد.

  1. در صورت تغییر کاربری سرقفلی یا همان تغییر شغل بدون رضایت مالک مستاجر یا صاحب سرقفلی مغازه فقط در دو مورد می‌تواند بدون رضایت مالک شغل خود را تغییر دهد. 1- در صورتی که هیچ شغلی در اجاره‌نامه ذکر نشده باشد.
  2. در صورتی که اجازه تغییر شغل محل سرقفلی را داشته باشد.
  3. تخلیه به دلیل  تعدی و تفریط به زبان ساده به این معنی که برخلاف شروط قرارداد یا عرفی نسبت به محل سرقفلی مستاجر یا صاحب حق سرقفلی اقدام نماید.
  4. عدم پرداخت اجاره بها از دیگر مواردی است که مالک می‌تواند بدون پرداخت سرقفلی، مغازه را تخلیه نماید.

 

مطالب مرتبط: حق کسب و پیشه

مطالب مرتبط: تغییر کاربری 

 

موسسه حقوقی دادگستر این امکان را در اختیار شما قرار داده که هر ساعت از شبانه روز در کلیه زمینه حقوقی نیاز به وکیل ملک یا مشاوره حقوقی آنلاین به صورت تلفنی یا حضوری داشته باشید در خدمت گذاری به شما عزیزان آماده باشد.

برای برقراری ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری یا مشاوره حقوقی به صورت 24 ساعته در هر ساعت از شبانه روز از تلفن ثابت سراسر کشور بدون هیچ پیش شماره یا کدی با شماره: 9099071369 تماس بگیرید.

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

Call Now Buttonاز تلفن ثابت 9099071369