اجرت المثل چیست

 

شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که اجرت المثل چیست؟  در پاسخ گویی به این سوال باید گفت: اجرت المثل در لغت به معنی مزد کار است و به دستمزد گفته می‌شود. در اصطلاح حقوقی عوض استفاده نمودن از مال یا عمل دیگری است. به این معنا که مزد در برابر انجام کار به عامل پرداخت می‌گردد و از قبل مشخص نشده است.

در مقابل اجرت المثل، اجرت المسمی قرار دارد، به معنای اجرت مشخص شده است. ماده قانونی محترم شمردن این عمل، ماده ۳۳۶ قانون مدنی است.

چنانچه شخصی برحسب امر دیگری اقدام به عملی کند که عرفا برای آن، اجرت مشخص شده. یا آن شخص عادتاً مهیای عمل موردنظر باشد، عامل مستحق دریافت اجرت المثل عمل خود است. مگر این‌که ثابت گردد قصد تبرع داشته است.

 

حتمن بخوانید: مشاوره حقوقی خانواده

اجرت المثل زن چیست

در حقوق خانواده اجرت المثل، به معنی استیفای منفعت مرد از عمل زن در ایام زوجیت است. به این معنا که زن کارهایی را که شرعاً به عهده ایشان نمی‌باشد و عرفا برای آن کار دستمزد باشد، به خواسته و دستور مرد و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد، برای دادگاه نیز اثبات گردد. دادگاه اجرت المثل کارهای انجام شده را توسط کارشناس محاسبه و مرد را به پرداخت آن حکم می‌نماید.

از امور خارج از وظیفه زن در منزل مرد می‌توان به: نظافت، شستشو، شیر دادن به کودک و غیره اشاره نمود.

 

اجرت المثل چیست

 

مواد قانونی اجرت المثل ایام زوجیت

بر اساس تبصره ماده ۳۳۶ قانون مدنی: اگر زن کارهایی را که شرعاً وظیفه ایشان نبوده و عرفا برای آن امور اجرت ‌المثل باشد، و به دستور مرد و با قصد عدم تبرع انجام گرفته باشد. همچنین این امر برای قاضی نیز ثابت شود.

(الحاقی به سبب قانون الحاق یک تبصره به ماده (۳۳۶) قانون مدنی مصوب سال

۱۳۸۵).

بر اساس ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده: قاضی محکمه ضمن حکم خود با توجه به شروط ضمن عقد و مندرجات سند نکاح، در مورد جهیزیه، مهریه، نفقه و اجرت‌ المثل ایام زوجیت یا نحله زوجه مطابق تبصره ماده (۳۳۶) قانون مدنی تعیین تکلیف و در مورد چگونگی حضانت و نگهداری اطفال و نحوه پرداخت هزینه‌های حضانت و نگهداری تصمیم نهایی می‌گیرد.  

قاضی دادگاه با توجه به وابستگی عاطفی کودک ترتیب، زمان و مکان ملاقات وی با پدر و مادر و سایر بستگان رامشخص می‌نماید. جاری شدن صیغه طلاق موکول به تأدیه حق‌وحقوق مالی زوجه است.

قابل‌توجه است صیغه طلاق در صورت رضایت زن یا صادر شدن دادنامه قطعی مبنی بر اعسار زوج یا تقسیط محکوم‌به نیز ثبت می‌گردد. چنانچه زوجه بدون دریافت حقوق مشخص‌شده در حکم به ثبت طلاق رضایت دهد، می‌تواند بعد از ثبت طلاق برای دریافت این حقوق از روش اجرای احکام دادگستری بر اساس قانون مربوط اقدام نماید.

 

رأی وحدت رویه اجرت المثل ایام زوجیت

بر اساس رأی وحدت رویه شماره ۷/۴۱۱۶ به تاریخ ۲۰/ ۶ / ۱۳۷۶ پرداخت اجرت المثل با توجه به انجام کارهای روزمره به دستور مرد و اثبات عدم تبرع زن.

آنچه معمول است، زندگی زناشویی اغلب با حسن نیت است و زن امور زندگی مشترک را بدون قصد مطالبه اجرت المثل و با اختیار خود و با قصد تبرع انجام می‌دهد، درنتیجه اجرت المثل به آن تعلق نمی‌گیرد.

چنانچه برخلاف آن اثبات گردد و زوجین شهادت و یا دلیل دیگر داشته باشند در این صورت زوجه مستحق دریافت اجرت المثل است و قاضی دادگاه رأساً با ارجاع امر به کارشناسی مربوطه با توجه به مدت زمان ایام زوجیت و نوع کارهایی که زن خارج از تکالیف شرعی و قانونی خود انجام داده است نسبت به مشخص شدن اجرت المثل و پرداخت آن اقدام خواهد نمود.

 

اجرت المثل ایام زوجیت

 

نحله چیست

در تعریف نحله می‌توان این‌چنین عنوان نمود: نحله در لغت به معنای هدیه و بخشش است. بر اساس قانون زوجه فقط وظیفه تمکین از شوهر و تربیت فرزندان را دارد، به همین خاطر چنانچه زوج بخواهد همسر خود را طلاق دهد، زوجه می‌تواند برای همه کارهایی که در منزل زوج انجام داده است تقاضایی دستمزد داشته باشد.

بر اساس مواد قانونی با توجه به سال‌های زندگی مشترک و نوع کارهایی که زوجه در خانه زوج انجام داده همچنین با در نظر گرفتن وضعیت مالی زوج، دادگاه مبلغی را تحت عنوان نحله مشخص می‌نماید و زوج ملزم به پرداخت است.

 

وکیل اجرت المثل ایام زوجیت

پیشنهاد می‌شود مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت توسط وکیل خانواده انجام شود. وکیل با تنظیم دادخواست و تعیین مدت زمان زندگی مشترک اقدام به ثبت دادخواست نموده. و مراحل دادگاه را به نحوه احسن پیش می‌برد.

 اما گاهی اتفاق می‌افتد که چند سال زوجه مبادرت به ترک منزل زوج را نموده و بدون اینکه کوچک‌ترین زحمت یا امورات زوج را انجام داد باشد، به‌حسب تشخیص قاضی انشاء حکم از استحقاق دریافت آن مدت زمان برخوردار نخواهد شد.

 

فرق اجرت المثل و اجر المسمی

وجهی که در برابر انجام عملی دریافت می‌شود اجرت المثل نام دارد. در حقیقت زمانی از این واژه استفاده می‌شود که طرفین هیچ توافقی نداشته باشند، و یا قرارداد بین آن‌ها منعقد نشده باشد.

چنانچه بین اشخاص قرارداد منعقد شده باشد مبلغی که در آن قید شده و تحت عنوان اجرت المسمی نامیده می‌شود.

در مقابل چنانچه قرارداد بین طرفین وجود نداشته باشد، و یا قرارداد از بین رفته باشد، دادگاه بررسی‌های لازم را انجام خواهد داد.

در حقیقت می‌توان گفت اجرت المثل نسبت به اجرت المسمی مبلغ کمتری داشته و افراد متقاضی ممکن است مبلغ اندکی را دریافت نماید.

 

اجرت المثل

 

شرط ضمن عقد 

بر اساس نظریه دکترین حقوق روش دیگر برای دریافت اجرت المثل ایام زوجیت در منزل، شروط ضمن عقد است. منظور از شروط ضمن عقد، التزامی است که ضمیمه تعهدهای اصلی عقد دیگر قرار دارد، حدود و شرایط آن تعهدها را کامل ساخته یا دگرگون می‌سازد.

  این نوع از شروط دارای اقسامی هست که می‌توان به‌شرط صریح و ضمنی نام برد.

 

مشاوره رایگان اجرت المثل ایام زوجیت

همان‌طور که گفته شد بهتر است برای طرح دعاوی خانواده با وکیل خانواده یا مشاوره حقوقی آنلاین مشورت شود.

شما مخاطبین عزیز می‌توانید از طریق راه‌های ارتباطی که در سایت حقوقی ما مطرح‌شده با مشاوران حقوقی آنلاین ارتباط برقرار کنید و سؤالات حقوقی خود را بپرسید.

چنانچه قبل از ثبت دادخواست از مشاوره حقوقی آنلاین استفاده کنید با آگاهی بیشتری می‌توانید پرونده را دنبال کنید و بهتر به نتیجه برسید.

برای مشاوره حقوقی رایگان سؤالات حقوقی خود را در قسمت دیدگاه مطرح کنید تا وکیل پایه‌یک دادگستری پاسخ گوی سؤالات شما به‌صورت رایگان باشد.

 



 

موسسه حقوقی دادگستر این امکان را در اختیار شما عزیزان قرار داده که هر ساعت از شبانه‌روز در کلیه زمینه‌های حقوقی نیاز به مشورت با وکیل دادگستری، داشته باشید در خدمت گذاری آماده باشد.

برای برقراری ارتباط با وکیل خانواده یا مشاوره حقوقی آنلاین اجرت المثل به‌صورت 24 ساعته در هر ساعت از شبانه‌روز با تلفن ثابت سراسر کشور بدون صفر یا پیش‌شماره با شماره: 9099071369 تماس برقرار نماید.

 

 

 

11 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام
    من و زنم ۸ سال زندگی مشترک داشتیم الان همسرم میخاد طلاق بگیره اجرت المثل میخاد
    میخام بدونم این اجرت المثل چه طوری محاسبه میشه و چقد. هست؟

    پاسخ
    • سلام وقت بخیر
      اجرت المثل ایام زوجیت توسط کارشناس دادگستری محاسبه می گردد.
      و بستگی به کارهای انجام شده در منزل توسط زن و شاغل بودن یا نبودن و تعداد بچه ها و غیره دارد.

      پاسخ
  • آیا اجرت المثل به خانمی که عقد کرده ولی سر زندگی مشترک نرفته هم تعلق دارد?

    پاسخ
    • سلام وقت بخیر
      اجرت المثل به خانمی تعلق دارد که زندگی مشترک را با همسر خود شروع کرده است.

      پاسخ
  • سپاس فراوان از مطالب خوبتون

    پاسخ
  • سلام و خسته نباشید خدمت شما به جهت پاسخ گو بودنتون سوالی داشتم؟
    اجرت المثل ایام زوجیت بعد از فوت زوج چقدر است و چقدر طول میکشد که زوجه بتواند بگیرد؟

    پاسخ
    • سلام وقت بخیر
      بعد از فوت زوج، زوجه باید دادخواست اجرات المثل ایام زوجیت را در دفتر خدمات قضایی به ثبت برساند.
      دادخواست به دادگاه خانواده ارجاع و قاضی با توجه به نطر کارشناس اجرات المثل را مشخص و رای صادر میکند.
      مدت زمان خاصی را نمی شود عنوان نمود. اما حدود 3 الی 6 ماه ممکن است زمان ببرد تا صدور رای

      برای اطلاعات بیشتر پیشنهاد میشود با وکیل پایه یک دادگستری مشورت کنید .

      پاسخ
  • بسیار عالی

    پاسخ
  • من میخام زنم طلاق بدم اما پولی ندارم چیکار کنم

    پاسخ
    • سلام
      دادخواست طلاق از طرف زوج در دفاتر ثبت کنید.
      بعد از صدور حکم طلاق و مشخص شدن حق و حقوق زوجه دادخواست اعسار دهید تا این حق و حقوق اقساط شود.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

از تلفن ثابت 9099071369